3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fogyasztói árak júliusi alakulása lényegében megfelelt az elemzői várakozásoknak, a szakértők az alacsony jegybanki alapkamat fenntartására számítanak az év második felében - reagáltak a keddi statisztikai adatokra az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint júliusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt. A csökkenést alapvetően az üzemanyagok árának 13,0 százalékos esése magyarázza.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője kommentárjában kiemelte, a mínusz 0,3 százalékos júliusi inflációs adat a konszenzusnál 0,1 százalékponttal alacsonyabb lett, ugyanakkor megegyezett a bank előrejelzésével. Az elemző egész évre átlagosan 0,5 százalék körüli inflációra számít és úgy látja, nem változnak a monetáris politikai kilátások, a második fél évben változatlanul 0,9 százalékon maradhat az alapkamat.

Ők a legjobban kereső celebek

A maginfláció az idei év eddigi átlagos szintjével megegyező, 1,3 százalékos éves értéket mutatott - tette hozzá. A bank előrejelzése szerint júliusban az éves infláció elérhette idei mélypontját, de az év hátralévő része is alapvetően alacsony inflációs környezetben telhet majd. Augusztus kismértékű, majd az őszi hónapok már 1 százalékhoz közeli éves mutatókat hozhatnak - vélekedett, hozzátéve, hogy az emelkedést augusztustól, de még intenzívebben szeptembertől a bázishatás is segíti majd.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az infláció év végére elérheti a 2 százalékot, de a 3 százalékos célt várhatóan így sem éri el 2018-ig, ami lehetővé teszi az MNB-nek, hogy a kamatok tartósan alacsony szinten maradjanak, valamint a nem-konvencionális eszközök alkalmazását. A Takarékbank éves átlagban 0,6 százalékos inflációra számít a tavalyi mínusz 0,1 százalék után.

Suppan Gergely szintén kiemelte, hogy a maginfláció 1,3 százalék volt, ami azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban. A Takarékbank elemzőjének várakozása szerint augusztusban az infláció nulla közelében maradhat, majd a bázishatások és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt az őszi hónapoktól meghaladhatja az 1 százalékot, év végére pedig elérheti a 2 százalékot. Úgy vélte, jövőre az inflációt egyes alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése fékezi, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése, így 2017-ben az átlagos infláció 2,1 százalékra emelkedhet.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!