3p

Nagy finanszírozási segítséget jelentene már egy ötmilliárd eurós IMF-csomag is Magyarországnak - vélekednek a BNP Paribas elemzői.

A BNP Paribas szerint ha Magyarország hozzájutna a Nemzetközi Valutaalaptól egy hozzávetőleg ötmilliárd eurós "külső biztonsági hálóhoz", az fedezné a jövő évi szuverén küladósság-törlesztési kötelezettségeket, és "markánsan javítaná" Magyarország képességét arra, hogy viszonylag alacsony költséggel refinanszírozza magát a piacról.

Hasonló következtetésre jutottak más nagy londoni házak felzárkózó térségi elemzői is.

A Morgan Stanley szerint Magyarország számára elégséges lenne egy 5-10 milliárd eurós elővigyázatossági IMF/EU-hitelkeret a piacok megnyugtatásához. A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, hogy a magyar tartalékpozíció most "sokkal kényelmesebb", mint 2008-ban volt, amikor Magyarország 20 milliárd eurós pénzügyi segítségről kötött megállapodást az IMF-fel és az EU-val.

A BNP Paribas szerint a magyar kormány és az IMF 2012 első felében aláírja a megállapodást, "bármilyen formát öltsön is" az új egyezség. A ház szerint a kormány nyilván "nem örül" majd a megállapodáshoz kapcsolódó feltételrendszernek, de mivel a magyar gazdaság jövőre várhatóan visszaesik, és a magyar kockázati felárak még mindig magasak, Magyarország számára "nincs sok más választás" az IMF-javaslatok elfogadásán kívül.

A BNP Paribas szerint a magyar GDP-érték az idén még 1,3 százalékkal növekszik, 2012 egészében azonban 0,9 százalékkal csökken. A cég ugyanakkor 2013-ra már határozott élénkülést vár: prognózisa szerint abban az évben a magyar gazdaság 2,1 százalékkal növekszik.

A Goldman Sachs szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik. A ház szerint a felzárkózó országcsoporton belül a három közép-európai EU-tagállam - Magyarország, Csehország és Lengyelország - van kitéve leginkább az euróövezetben várt visszaesésnek.

A GS ennek megfelelően meredeken rontotta e három gazdaságra szóló előrejelzéseiket, és közölték: Magyarországon az általuk eddig jósolt 1,1 százalékos GDP-növekedés helyett most már 0,5 százalékos gazdasági visszaesést várnak 2012-ben.

Csehországban a Goldman Sachs szerint jövőre csak 0,3 százalékos GDP-növekedés várható - a ház eddigi előrejelzésében még 1,5 százalékos cseh növekedés szerepelt 2012-re -, Lengyelország esetében pedig a GS felzárkózó piaci szakértői 2,8 százalékról 2,0 százalékra rontották 2012 egészére szóló növekedési becslésüket.

A jövő évi magyarországi recesszió ugyanakkor nem teljesen konszenzusos előrejelzés a Cityben.

A UBS szerint az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését.

A ház szerint a valutauniós recesszió valószínűleg már az idei negyedik negyedévben elkezdődött.

A UBS hozzátette, hogy az európai felzárkózó térség is a vártnál jóval gyengébben teljesít jövőre. A cég új előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaság 2012-ben stagnálni fog, jóllehet a UBS londoni közgazdászai eddig 0,5 százalékos magyar GDP-növekedést vártak 2012-ben.

A ház szerint ugyanakkor a magyar gazdaság 2013-ban már élénkülni fog a belső és a külső kereslet várható fokozatos feléledésének hatására: a UBS arra az évre 1,4 százalékos gazdasági növekedést jósol Magyarországon.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!