Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Csak 2014 májusában adták át az új debreceni stadiont, az első teljes gazdasági évben már el is fogyott a működtető társaság tőkéje - derül ki a legfrissebb beszámolóból.

Egy sikertelen első közbeszerzési forduló után az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Kft. nyerte el az új, 2014 májusában átadott Nagyerdei Stadion üzemeltetési jogát, melyért cserébe évi 10 millió forintot fizet. Már ekkor meghökkentünk a választáson, hiszen egy alig 5 milliós bevételű cégről volt szó, mely után mindössze 100 ezer forintos nyereséget tudtak elkönyvelni 2012-ben.

A döntés végülis megszületett, a napokban pedig megismerhetővé váltak a stadionműködtetés első teljes gazdasági évének eredményei is, melyek finoman szólva is elkeserítőek. Nem esünk túlzásba talán akkor sem, ha azt mondjuk: baj van a cégnél.

Pedig az új stadionban nemcsak a DVSC meccseit játsszák, megnyitása óta itt rendezik az augusztus 20-i virágkarnevált, konferenciák, esküvői fotózások, reklámfilmforgatások helyszínéül is szolgál az aréna. Így tehát elméletben nem kellene, hogy nagy gond legyen.

Nézze meg a világ első 3D nyomtatóval készült épületét!

Az árbevétel alapján ezt még nem is jelenthetjük ki, hiszen a 2014-es 172 millió forint után tavaly 204 millió folyt be a kasszába, ez 18 százalékos növekedést jelent. Azt azonban, hogy pontosan miből tevődött össze az árbevétel, nem lehet megtudni a kiegészítő mellékletből. A költségek azonban teljesen felemésztik a befolyó összegeket. Anyagjellegű ráfordítások ugyanis a 2014-eshez képest 65 százalékkal 267 millióra ugrottak, a személyi jellegű költségek is arányaiban ugyan jelentősen, 71 százalékkal emelkedtek, viszont nominálisan nem őrült összeget, 24 millió forintot tettek ki.

A költségek drasztikus növekedése miatt már üzemi szinten 71 millió forintos veszteséget könyvelt el a klaszter. Ezt a pénzügyi és a rendkívüli eredmény csak minimálisan növelte, és mivel a veszteség miatt nem volt adófizetési kötelezettség a Kft.-nél, végeredményben 71,7 milliós mínuszt hozott össze a stadiont működtető társaság. 

Ez már önmagában sem kedvező fejlemény, az pedig csak még nehezebbé teszi a helyzetet, hogy ez a veszteség bőven elég - sőt, még sok is - volt és teljesen eltüntette a társaság saját tőkéjét. A mérleg szerint az amúgy meglehetősen alacsony, 2,4 millió forintos saját tőke tavaly év végére 69,4 milliós mínuszba fordult. Mindez azt jelenti, hogy

a tulajdonosoknak (többek között a derbeceni tévének, az egyetemnek és a Lokinak is) jelentős összeget kell invesztálnia a társaságba idén a jövőbeni működés biztosítása érdekében.

A szabályok szerint ugyanis nem lehet negatív a saját tőke.

Ezzel párhuzamosan drasztikusan megugrottak a tartozások is, a 2014-es 40,4 millió forint után tavaly év végén már 318,7 millióval tartozott a társaság valamilyen irányba.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.