TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. június 3. 03:25

Csak 2014 májusában adták át az új debreceni stadiont, az első teljes gazdasági évben már el is fogyott a működtető társaság tőkéje - derül ki a legfrissebb beszámolóból.

Egy sikertelen első közbeszerzési forduló után az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Kft. nyerte el az új, 2014 májusában átadott Nagyerdei Stadion üzemeltetési jogát, melyért cserébe évi 10 millió forintot fizet. Már ekkor meghökkentünk a választáson, hiszen egy alig 5 milliós bevételű cégről volt szó, mely után mindössze 100 ezer forintos nyereséget tudtak elkönyvelni 2012-ben.

A döntés végülis megszületett, a napokban pedig megismerhetővé váltak a stadionműködtetés első teljes gazdasági évének eredményei is, melyek finoman szólva is elkeserítőek. Nem esünk túlzásba talán akkor sem, ha azt mondjuk: baj van a cégnél.

Pedig az új stadionban nemcsak a DVSC meccseit játsszák, megnyitása óta itt rendezik az augusztus 20-i virágkarnevált, konferenciák, esküvői fotózások, reklámfilmforgatások helyszínéül is szolgál az aréna. Így tehát elméletben nem kellene, hogy nagy gond legyen.

Nézze meg a világ első 3D nyomtatóval készült épületét!

Az árbevétel alapján ezt még nem is jelenthetjük ki, hiszen a 2014-es 172 millió forint után tavaly 204 millió folyt be a kasszába, ez 18 százalékos növekedést jelent. Azt azonban, hogy pontosan miből tevődött össze az árbevétel, nem lehet megtudni a kiegészítő mellékletből. A költségek azonban teljesen felemésztik a befolyó összegeket. Anyagjellegű ráfordítások ugyanis a 2014-eshez képest 65 százalékkal 267 millióra ugrottak, a személyi jellegű költségek is arányaiban ugyan jelentősen, 71 százalékkal emelkedtek, viszont nominálisan nem őrült összeget, 24 millió forintot tettek ki.

A költségek drasztikus növekedése miatt már üzemi szinten 71 millió forintos veszteséget könyvelt el a klaszter. Ezt a pénzügyi és a rendkívüli eredmény csak minimálisan növelte, és mivel a veszteség miatt nem volt adófizetési kötelezettség a Kft.-nél, végeredményben 71,7 milliós mínuszt hozott össze a stadiont működtető társaság. 

Ez már önmagában sem kedvező fejlemény, az pedig csak még nehezebbé teszi a helyzetet, hogy ez a veszteség bőven elég - sőt, még sok is - volt és teljesen eltüntette a társaság saját tőkéjét. A mérleg szerint az amúgy meglehetősen alacsony, 2,4 millió forintos saját tőke tavaly év végére 69,4 milliós mínuszba fordult. Mindez azt jelenti, hogy

a tulajdonosoknak (többek között a derbeceni tévének, az egyetemnek és a Lokinak is) jelentős összeget kell invesztálnia a társaságba idén a jövőbeni működés biztosítása érdekében.

A szabályok szerint ugyanis nem lehet negatív a saját tőke.

Ezzel párhuzamosan drasztikusan megugrottak a tartozások is, a 2014-es 40,4 millió forint után tavaly év végén már 318,7 millióval tartozott a társaság valamilyen irányba.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.