5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt másfél év pénzügyi válsága után Európának a korábbi évtizedben megszokottnál jóval lassabb gazdasági növekedési ütemre kell felkészülnie - mondta kedden Londonban Bajnai Gordon, aki szerint a súlyos költségvetési és adóssággondokkal küszködő Görögországnak szüksége van Európa szolidaritására.

A magyar miniszterelnök a londoni Királyi Külügyi Intézetben - székháza után, köznapi nevén a Chatham House-ban - tartott előadást az EU előtt álló gazdasági-versenyképességi kihívásokról. Kijelentette: bizonyosan évekig eltart, mire az európai országok kikeverednek a mára felhalmozódott, "korábban elképzelhetetlen mértékű" eladósodottságból és államháztartási deficitekből. A kormányfő közölte: várakozása szerint a következő öt év Európában az adósságok és a hiányok ledolgozásával telik, ezért "teljesen meg kell változtatni a várható növekedéssel kapcsolatos feltételezéseinket".

Ráadásul a legtöbb európai kormány egyszerre két problémával lesz kénytelen szembesülni: az egyik a takarékossági intézkedéscsomagok bevezetésének kényszere, ám ezzel egy időben jelentős szerkezeti reformokra is szükség van. Mindezek párhuzamos végrehajtása "rendkívül nehéz, ahogy azt Magyarország is éppen most megtapasztalta" - mondta a miniszterelnök.

Bajnai Gordon szerint ennek "mellékhatása" a korábbinál nagyobb politikai instabilitás lehet Európában. A kockázatok között említette a befelé fordulást, az eltávolodást a szabadkereskedelemtől, a protekcionizmus kialakulását is. Hozzátette: a protekcionizmus nagyon gyakran a nacionalizmus táptalajává válik.

A kormányfő szerint az uniós versenyképesség javítását célzó EU 2020 stratégia akkor eredményes, ha megteremti az EU egészének átlagában a 2 százalék feletti éves potenciális növekedés feltételeit, mert ilyen ütemű gazdasági növekedés nélkül nem keletkeznek új munkahelyek, sőt Európa feltörekvő országcsoportjában a szükséges növekedési ráta inkább 4 százalék. Hozzátette: ismét divatba kellene jönniük az olyan "régies kifejezéseknek", mint a termelékenység, az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség, a magas hozzáadottérték-tartalmú termelés, vagy a gazdaságok egészséges egyensúlyi helyzete, mert különben "csak egy újabb buborék kialakulásának leszünk tanúi".

Görögországgal kapcsolatban Bajnai Gordon azt mondta: Magyarország esetéből a görög pénzügyi válság kezelése során az a tanulság vonható le, hogy a bajba került országoknak "lélegzetvételnyi időre" van szükségük. A pénzügyi bizalom olyan, mint a levegő: amíg van, nem tudatosodik, hogy mennyire fontos, "ahogy ritkulni kezd azonban, az ember fuldokolni kezd" - érzékeltette a pénzügyi válságba került országok helyzetét a magyar miniszterelnök.

Bajnai Gordon szerint az ilyen helyzetben elindítandó kiigazítási programnak az elején kell igen aktívnak lennie, az intézkedéseknek "el kell érniük egy kritikus tömeget" ahhoz, hogy vissza lehessen szerezni a bizalmat.

A miniszterelnök kijelentette: a válságkezelésbe kezdő kormányoknak "frontsebészi" feladatokat kell ellátniuk, "a plasztikai sebészeti beavatkozás" nem elégséges. A válságkezelő intézkedések társadalmi elfogadottságát is biztosítani kell - tette hozzá.

Az előadás után, magyar újságíróknak nyilatkozva Bajnai Gordon kijelentette: Görögország mostani helyzete sok szempontból hasonlít a Magyarország által átélt válsághoz. A magyar lakosság azonban rendkívül fegyelmezetten vette tudomásul azokat az intézkedéseket, amelyek ahhoz kellettek, hogy az ország visszaforduljon a szakadék szélétől; ez az egyik fontos példa, amelyet más országoknak is követniük kell, és ezért minden tisztelet és köszönet megilleti Magyarország polgárait - mondta a kormányfő.

Hozzátette: Magyarország nagyon kemény és fájdalmas fogyókúrával stabilitást és bizalmat teremtett. "Ezt nem lehet megúszni, Görögországnak és másoknak sem" - fogalmazott a miniszterelnök. Az MTI kérdésére, hogy számít-e a közelgő uniós csúcson konkrét pénzügyi csomag felajánlására Görögország számára, Bajnai Gordon azt mondta: Görögországnak - ugyanúgy, mint 18 hónappal ezelőtt Magyarországnak - szüksége van a szolidaritásra, mert hiába elkötelezett a görög kormány akár a legkeményebb változtatások mellett, ha nem kap hozzá időt. Görögország számára ezt a lélegzetvételnyi időt Európa tudja biztosítani, vagy önálló szolidaritásvállalással, vagy úgy, hogy az EU - mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik legnagyobb részvényese - az IMF-et segíti a probléma megoldásában. Így vagy úgy megoldást kell találni, mert egész Európában nehézségeket okozhat, ha "engedjük, hogy Görögországban baj legyen". Hozzátette: ő azt pártolja, hogy Európa "pénzben is kifejezhető erős szolidaritást" vállaljon Görögországgal.

Bajnai Gordon előadása előtt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével találkozott, akitől - elmondása szerint - azt kérte, hogy a bank az idén is tartsa fenn a korábbi éveknél nagyobb finanszírozási aktivitását Magyarországon.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!