Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Dr. Balázs László, a Volksbank vezérigazgatója, 2008-ban az Év Bankára, első generációs kereskedelmi bankos, és nem mellesleg fiatal, kisgyermekes apuka. Erről és a gazdasági válságról kérdezte őt az mfor.hu.

Az Év Bankára

Körbenézek, rengeteg oklevél, elismerés a falon. Melyik a kedvenc?

Az év bankára díj. Negyvenhárom bankvezető választ maga közül évente egyet, ez jelenti nekem a legtöbbet.

Miért kap ilyet az ember?

Valószínűleg azért, mert aktív szerepvállalás jellemzi a Volksbankot a vállalkozások pénzügyi világában, illetve a bankszakma elismerte a kis- és közepes bankok növekvő szerepét a bankpiacon.

A szobában Jusztícia is megtalálható szobor formájában, mely valószínűleg összefüggésben áll azzal, hogy Ön a pénzügyi tanulmányok után a jogi egyetemet is elvégezte. Ez egyfajta önkeresés volt, vagy ki akarta egészíteni akkori tudását.

Utóbbi. A banki munka nagyon komplex, sokoldalú, egy bankvezetőnek értenie kell a pénzügyhöz, számvitelhez, marketinghez, és a joghoz is. A jogi eszközrendszer ismerete nagy segítséget nyújt a kockázatkezelésben.

Ilyen tudatosan készült már pályafutása elején a bankvezetői pozícióra?

Nem voltam ennyire tudatos, de ahogy telt az idő, és egyre többet tanultam a szakmámból, egyre inkább érzékeltem, hogy mennyi mindent nem tudok. Munka mellett végeztem el a jogot.

Azóta, hogy még jobban belemerült a szakmába, még milyen területen fejlesztené a tudását?

Most, negyvenkét évesen nem ülnék be újra egy egyetemre, de például a menedzsment irodalmat folyamatosan olvasom, etéren fejlesztem magam, mivel mindig megjelenik egy-egy újabb könyv. A legtöbb dolgot nyilván menet közben tanulja meg az ember, de azért vannak olyan „best practise-ek”, amiket ismerni kell egy vállalatvezetőnek.

Ön viszonylag fiatalon került vezetőhelyettesi pozícióba, minek köszönhető a gyors karriersiker?

Sikerült Németországban szakmai tapasztalatot szereznem, melyet itthon, a rendszerváltás során, amikor kialakult a kétszintű bankrendszer jól lehetett kamatoztatni. Kevés volt a képzett szakember, aki a külföldi banki gyakorlatot is megismerhetette. A bankprivatizáció után sok volt a külföldi bankvezető, akik át akarták adni tudásukat a magyaroknak, így valóban fiatalon lettem vezetőhelyettes. Ennyiben szerencsém volt, hogy első generációs kereskedelmi bankos lehettem.

Nem fél attól, hogy hamar kiég, így, hogy negyven alatt megvolt álmai állása?

Hát, most ebben a gazdaságtörténelmi időszakban, amikor annyi minden történik, amit meg kell oldani nem igazán tartok ettől. Ráadásul nagyon elkötelezett vagyok a szakmámmal kapcsolatban, minden napomat úgy élem, mint kezdetekkor, és mindig azzal szembesülök, hogy még nagyon sok felfedezendő, megoldandó dolog vár rám.  Különösen a mostani időszak jelent kihívást a gazdasági életben dolgozó vezetőknek és szakembereknek.

Hogyan élte meg az elmúlt egy hónapot, mivel védekezett a stressz ellen?

Amikor egy ennyire megdöbbentő, előre láthatatlan dolog történik, ami felforgatja a világot, az egyetlen, amivel védekezhetek az a magánéletem kiegyensúlyozottsága. Napközben minden idegszálammal a munkámra koncentrálok, de arra nagyon ügyelek, hogy kisbabánk fürdetésére hazaérjek.

Lehet úgy fürdetni, hogy hirtelen kikapcsol az ember agya, és eszébe sem jut a forint árfolyam, és a Bux index?

Lehet, és szükséges is, nem szabad huszonnégy órában szakmázni.

Mikor tudatosult Önben, hogy nagy a baj, és gazdaságtörténelmi pillanatot élünk?

Amikor csődbement a Lehmann Brothers. Sosem láttam még ilyet, nem gondoltam, hogy ez előfordulhat, ezekről a hatalmas cégekről azt tartottuk eddig, hogy „too big to fall.” Döbbenet volt.

Felcsúti Péter adja át a díjat

Mire gondolt először, mint bankvezér, mit kell először tennie?

Mindenképp fontos volt felkészíteni a munkatársainkat, és ügyfeleinket, hogy ez a helyzet arra vezethető vissza, hogy az amerikai pénz- és tőkepiacokon komoly spekulációs pozíciók épültek ki, amelyek a piaci likviditás szűkülése miatt kezelhetetlenné váltak. Legalább olyan veszélyes helyzet ez, mint amikor egy kémiai laboratóriumban robbanás következik be. Tudatosítani kellett az emberekben, hogy a magyar bankok nem fektettek be ilyen pozíciókba.

Hogyan reagált a lakosság, mennyire látták át az ügyfelek ezt a helyzetet?

Teljesen természetes volt a reakció, sok telefont kaptunk, elsősorban azt szerették volna tudni az ügyfelek, hogy mi történik, és mire számíthatnak. Tanácsot kértek tőlünk, lehetett értelmes kommunikációt folytatni, és nőtt is a betétállományunk.

Ön hogy értékelte az IMF támogatást, és a kormány reakcióját?

A spekulációs támadásokat figyelembe véve, a kormány megtette a szükséges lépéseket, természetesen ezeket további intézkedéseknek kell követnie. Az IMF lehetőséget ad a válság kezeléséhez, csak nagyon jól és okosan kell kihasználni. Mindenesetre ez csak egy rövid távú megoldás. Ez egy történelmi pillanat, most a változás kényszere alatt jó irányt vehet az ország a strukturális hosszú távú rendezés irányába, de ehhez összefogás kell.

Demján Sándor tizenöt nehéz évre számít…

Én nem vagyok ennyire pesszimista, de tény, hogy bizonyos dolgoknak változniuk kell, hogy a magyar gazdaság a megfelelő növekedési pályára álljon. A nagy változások nyomás alatt történnek, így ez egy megfelelő pillanat lehet. A szociális és egyéb állami kiadások csökkentése az első lépés, ezt látjuk a költségvetés tervezetében. Ezt, amint lehetőség nyílik, egy adó- és járulékmérséklésnek kell követnie, mert a magas elvonások megszüntetésével növekedésösztönzést kell, hogy kapjon az ország gazdasága, hiszen az EU az adórendszerek versenye is. Az egyharmaddal magasabb adó és járulékterhek más közép-európai országhoz képest, és az, hogy hatmillió munkaképes emberből csak kétmillió adózik, óriási versenyhátrányt jelent. Nagyon sokan érdekeltek az állami újraelosztásban, és ez alacsony szinten tartja az öngondoskodás mértékét. A forint elleni spekulációra pedig az euró-zónához való mielőbbi csatlakozás jelenti a megoldást.

Mit tehet egy bank a lakosság gazdasági gondolkozásának megváltoztatása érdekében?

Banki szinten ösztönözhetjük az embereket a megtakarításra, öngondoskodásra, a bankrendszer katalizátorként működhet közre ebben. De ezt önmagában a bankrendszer nem tudja megoldani!

Ha most kezdődne a pénzügyi válság, a jelenlegi ismereteinek birtokában másképp csinálna valamit? Mi a tanulság az Ön számára?

Én ahhoz nagyon kis pont vagyok a világban, hogy bármit is változtatni tudjak, ami történt, annak Magyarország szenvedő alanya, de nem előidézője volt. A bankrendszerek működésére vonatkozólag persze már most lehet érdekes következtetéseket levonni. Például azt, hogy az ügyfél nemfizetési kockázata mellett ugyanolyan, ha nem nagyobb súllyal fognak szerepelni a jövőben a piaci, likviditási és az úgy nevezett szisztematikus kockázatok.

Mire számít?

Hullámzásra számítok a továbbiakban is. A pénzügyi válság a reálgazdaság egyes szegmenseiben okozhat recesszió-közeli állapotot, a bankokba pedig visszatérnek a hagyományos termékek. Bár itthon eddig is ezeket árultuk. A banki működésben felértékelődik az, aki személyesebb kapcsolatot ápol ügyfeleivel „ a know your customer” ismerd az ügyfeledet elve még hangsúlyosabb lesz. A Volksbanknál, ahogyan eddig tettük, továbbra is ebben a klasszikus, konzervatív banki szellemben dolgozunk.

Gábor Fanni
Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.