2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valószínűtlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki kommentárja az IMF-feltételekről az IMF/EU-tárgyalások végét jelentené, de a tárgyalási folyamat elhúzódhat, és arra is van esély, hogy a tárgyalásokat felfüggesztik – vélekedett a Barclays elemzője.

"Ezen az áron, így nem kell" biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól - jelentette be a Fidesz-KDNP-frakció döntését csütörtökön a miniszterelnök Facebook-oldalán.

Daniel Hewitt a Barclays közgazdásza szerint a magyar kormány "hátraarcot csinált", miután a miniszterelnök elvetette az IMF által a programhoz fűzött feltételeket, és jelezte, hogy hamarosan alternatív javaslatokkal áll elő. Hewitt véleménye szerint az új IMF/EU-programról szóló tárgyalások ezután "meghatározatlan ideig" elhúzódhatnak, sőt megvan a lehetősége annak is, hogy a tárgyalásokat felfüggesztik.

A Barclays elemzője közölte: a cég tudomása szerint az IMF a júliusi előkészítő megbeszélések után írt levelében kérte a magyar kormányt annak átgondolására, hogy miként lehet a 2013-as költségvetésben meglévő, a valutaalap által a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára becsült űrt kitölteni, az MNB-re kiterjesztett pénzügyi tranzakciós adó eltörlésével és a növekedést jobban ösztönző gazdaságpolitika kidolgozásával együtt.

Ezek nehéz feltételek, de nem következik belőlük, hogy a kormánynak - az MNB-re vonatkozó pénzügyi tranzakciós adó kivételével - meghatározott feladatokat kellene végrehajtania; a kormánynak magának kell döntenie a válaszlépések mikéntjéről - fogalmazott kommentárjában a Barclays elemzője.

Hewitt kiemelte, hogy a forintban kibocsátott állampapírok kereslete erőteljes, és ez azt jelenti, hogy a magyar kormányra nem nehezedik azonnali finanszírozási nyomás. A kormány csaknem megkétszerezte az MNB-nél elhelyezett betéteit a jelentős forintkötvény-kibocsátások révén, ugyanakkor a magyar jegybank váratlan negyed százalékpontos augusztusi kamatcsökkentése és a miniszterelnök által az IMF-feltételekről tett csütörtöki bejelentés nyomán a forint alulteljesítővé vált; hozzávetőleg 3 százalékot gyengült két hét alatt.

A Barclays londoni felzárkózó piaci közgazdászának csütörtöki helyzetértékelése szerint valószínű, hogy ezek a fejlemények mindaddig a jelenlegi, 6,75 százalékos alapkamat tartására kényszerítik az MNB-t, amíg "nem tisztázódnak valamelyest" az IMF-hez fűződő kapcsolatok.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!