TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. szeptember 7. 03:16

Valószínűtlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki kommentárja az IMF-feltételekről az IMF/EU-tárgyalások végét jelentené, de a tárgyalási folyamat elhúzódhat, és arra is van esély, hogy a tárgyalásokat felfüggesztik – vélekedett a Barclays elemzője.

"Ezen az áron, így nem kell" biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól - jelentette be a Fidesz-KDNP-frakció döntését csütörtökön a miniszterelnök Facebook-oldalán.

Daniel Hewitt a Barclays közgazdásza szerint a magyar kormány "hátraarcot csinált", miután a miniszterelnök elvetette az IMF által a programhoz fűzött feltételeket, és jelezte, hogy hamarosan alternatív javaslatokkal áll elő. Hewitt véleménye szerint az új IMF/EU-programról szóló tárgyalások ezután "meghatározatlan ideig" elhúzódhatnak, sőt megvan a lehetősége annak is, hogy a tárgyalásokat felfüggesztik.

A Barclays elemzője közölte: a cég tudomása szerint az IMF a júliusi előkészítő megbeszélések után írt levelében kérte a magyar kormányt annak átgondolására, hogy miként lehet a 2013-as költségvetésben meglévő, a valutaalap által a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára becsült űrt kitölteni, az MNB-re kiterjesztett pénzügyi tranzakciós adó eltörlésével és a növekedést jobban ösztönző gazdaságpolitika kidolgozásával együtt.

Ezek nehéz feltételek, de nem következik belőlük, hogy a kormánynak - az MNB-re vonatkozó pénzügyi tranzakciós adó kivételével - meghatározott feladatokat kellene végrehajtania; a kormánynak magának kell döntenie a válaszlépések mikéntjéről - fogalmazott kommentárjában a Barclays elemzője.

Hewitt kiemelte, hogy a forintban kibocsátott állampapírok kereslete erőteljes, és ez azt jelenti, hogy a magyar kormányra nem nehezedik azonnali finanszírozási nyomás. A kormány csaknem megkétszerezte az MNB-nél elhelyezett betéteit a jelentős forintkötvény-kibocsátások révén, ugyanakkor a magyar jegybank váratlan negyed százalékpontos augusztusi kamatcsökkentése és a miniszterelnök által az IMF-feltételekről tett csütörtöki bejelentés nyomán a forint alulteljesítővé vált; hozzávetőleg 3 százalékot gyengült két hét alatt.

A Barclays londoni felzárkózó piaci közgazdászának csütörtöki helyzetértékelése szerint valószínű, hogy ezek a fejlemények mindaddig a jelenlegi, 6,75 százalékos alapkamat tartására kényszerítik az MNB-t, amíg "nem tisztázódnak valamelyest" az IMF-hez fűződő kapcsolatok.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.