3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Barclays elemzői szerint az MNB a jövő héten még végrehajt egy 5 bázispontos kamatcsökkentést, és jelzi, enyhítési szünetet tart.

A Barclays elemzői személyesen tárgyaltak az MNB és a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel, valamint magánszektorbeli közgazdászokkal, piaci szereplőkkel és politikai elemzőkkel. Megbeszéléseikről összeállított, szerdán Londonban ismertetett beszámolójuk szerint úgy látták, hogy a magán- és a közszférabeli tárgyalópartnereiket egyöntetűen "nagyon aggasztja" a forint gyengesége. A Barclays londoni elemzői szerint az MNB-t meg is lephette, hogy a forint a mostani felzárkózó térségi eladási hullám során intenzív nyomás alá került, mivel a tavalyi második-harmadik negyedévi hasonló piaci felfordulás idején a forint viszonylag ellenállóképes volt, és más valutáknál kisebb mértékű eladási hullám sújtotta.

A cég elemzőinek beszámolója szerint a magyarországi döntéshozók több okból is nemkívánatosnak tartják a mostani forintgyengülést. Az egyik ok a háztartásokat és a vállalkozásokat továbbra is terhelő devizaadósság. Jóllehet a háztartások esetében a devizakockázati sebezhetőség mérséklődött, a legtöbb budapesti tárgyalópartner a jelek szerint azon a véleményen van, hogy a további forintgyengülés innentől már kontraproduktív lenne, és negatív hatást gyakorolna a gazdasági növekedésre - áll a Barclays londoni elemzőinek szerdai beszámolójában.

A ház szerint aggodalomforrás emellett, hogy a forintgyengülés valamelyest felfelé ható nyomást gyakorol az államadósságra is, amelynek hozzávetőleg 40 százaléka devizaadósság, így az árfolyamesés potenciálisan magasabb kockázati felárakhoz és magasabb kamatokhoz vezethet, ennek folyományaként pedig az államháztartási hiányra is negatív hatást gyakorolhat.

A Barclays elemzői szerint az MNB viszonylag magasnak tartja a forintgyengülésből eredő inflációs átszűrődést is. Ennek alapján némi forintgyengülés még elfogadható a jegybank számára, de folyamatszerű gyengülés, különösen a jelenlegi ütemben már nem - sorolták budapesti tárgyalásaikon szerzett benyomásaikat a ház londoni közgazdászai.

A Barclays elemzői szerint a választások közeledtével a forintgyengülés politikai szempontból sem kívánatos.

A cég mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a gyenge forint közelebb viszi a monetáris tanácsot a kamatcsökkentések szüneteltetéséhez. Az MNB jelentősen enyhítette a monetáris kondíciókat, ám nem adott iránymutatást arra, hogy az enyhítési ciklus mikor és miért érhet véget. Úgy tűnik, hogy a monetáris tanács a piactól várja a jelet a kamatcsökkentések leállítására, és lehetséges, hogy a forintgyengülést, valamint a globális piaci hangulattal szembeni jelenlegi viszonylagos sérülékenységet az MNB monetáris testülete ilyen jelként fogja értelmezni - vélekedtek a Barclays elemzői.

A ház előrejelzése ennek alapján az, hogy az MNB a jövő heti kamatdöntő ülésen még végrehajt egy visszafogott mértékű, mindössze 5 bázispontos kamatcsökkentést, és ezzel egy időben jelzi, hogy a piaci fejlemények felmérésnek idejére a továbbiakban enyhítési szünetet tart.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!