Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ha a hitelminősítő intézetek meggyőzőnek találják a várhatóan februárban ismertté váló reformokat, akkor "egy időre elhárul a veszély Magyarország fölül". Ha semmitmondóak vagy nem fenntarthatóak lesznek, akkor a magyar államadósságot többé nem lehet "továbbra is úgy finanszírozni, ahogy eddig" - vélekedett Richter Sándor, a Bécsi Összehasonlító Gazdasági Tanulmányok Intézetének (WIIW) elemzője a Die Pressének adott nyilatkozatában.

A vállalkozásokat és a bankokat az eddig Magyarországon eszközölt befektetéseik miatt a válságadók "nem űzik el olyan könnyen". Velük ellentétben a magyar államkötvényeket vásárló pénzügyi befektetők egyik napról a másikra elmaradhatnak. Az országot újból és újból leminősítették a hitelminősítő intézetek, csak egy fokozat választja el a "bóvli" kategóriától, "és a kilátások nem különösebben jók". A kormánynak jelzést kell adnia, hogy kész átgondolni a gazdaságpolitikáját - mondta.

"A válságadókkal kapcsolatban hirdetett szabadságharc a multik és bankok ellen valójában csak a választóknak szánt propaganda" - mondta Richter. A miniszterelnök valójában tisztában van azzal, hogy Magyarország erősen függ a külföldi befektetőktől, az iparban, a pénzügyek és az államháztartás terén egyaránt.

Az elemző úgy látja, a különadókra azért volt szükség, mert a választások előtt a Fidesz adócsökkentést ígért a lakosságnak. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon egykulcsos személyi jövedelemadót vezettek be. Ez lyukat vág a költségvetésen, amit most új vállalkozói adókkal és részben a magán nyugdíjpénztárakból származó pénzzel kell betömni - vélekedett.

Richter véleménye szerint a multinacionális vállalatok most azt az üzenetet kapják: "légy jó, és megbüntetünk". Egy piacgazdaságban nem lenne szabad megbüntetni a vállalkozókat azért, ha nyereséget termelnek. Ha a profit monopolhelyzetből vagy a verseny torzulásából származik, akkor a "játékszabályokon" kell változtatni - mondta.

A kormány politikájának határait jelenleg csak a külföld jelezheti az elemző szerint. Ezt vagy az EU, vagy pedig a külföldi befektetők tehetik meg, akik úgy dönthetnek, hogy nem finanszírozzák többé az országot. Ha az EU úgy dönt, hogy a válságadók sértik az uniós jogot, akkor a kormányfőnek "reagálnia kell". Azt nehéz megjósolni, hogy mennyit fogad el az EU a szabályozásból - tette hozzá.

Richter nem tartja reálisnak a tervet, hogy az adókat legkésőbb három év múlva kivezessék, mert - mint mondta - a választási ígéretek beváltását továbbra is finanszírozni kell.

Orbán Viktor múlt csütörtökön a Dow Jones hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: a magyar kormány végrehajtja a költségvetés ígért, hosszú távú átalakítását, amely kiadáscsökkentést is tartalmazni fog azért, hogy megerősítse az ország hitelességét a pénzügyi piacokon. Közölte: a kormány a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatások és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.