<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az európai adósságválság valószínűleg csak mérsékelt hatással lesz az amerikai gazdasági kilábalásra a Fed-elnök szerdai kongresszusi beszámolója szerint.

Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke kifejtette: az amerikai gazdasági felépülésre nem lesznek számottevő hatással az európai gondok, ha az európai pénzügyi piacok stabilizálódnak, eloszlatják a feszültséget és helyreáll a bizalom. Hangsúlyozta, hogy szoros figyelemmel kíséri az Amerikán kívüli történéseket. Az amerikai gazdaság növekedése várhatóan az idén és jövőre is folytatódni fog, továbbra is visszafogott lesz az infláció üteme, de még jó ideig makacs munkanélküliséggel és törékeny lakóingatlan-piaccal kell számolni.

Közölte, hogy az amerikai szövetségi költségvetés jelenlegi pályája nem tartható fenn hosszú távon. Értékelése szerint a gazdasági növekedés az elkövetkező 1-2 évben nem lesz annyira erős - idén 3,5 százalékos, jövőre valamivel nagyobb GPD-növekedés várható -, hogy rendbe lehessen tenni a központi költségvetést, vagy hogy jelentősen javuljon a munkaerőpiaci helyzet. A Fed-elnök úgy látja, hogy a fogyasztói költekezés várható bővülő mértéke és az üzleti környezet kedvezőbbé válása idővel ki fogja váltani az egyre csökkenő állami ösztönző csomagokat a gazdaság fellendítésében. Bernanke szerint az európai szuverén adósságproblémák arra figyelmeztetnek: a kongresszusnak előre meg kell tervezni az államháztartási kihívásokra adandó válaszokat annak érdekében, hogy tartani lehessen a kormányzati programokat, az adópolitikát és meg lehessen őrizni a közvélemény és a piacok bizalmát.

Barack Obama elnök 2011-es költségvetési tervezetében rekord nagyságú, a GDP 10,6 százalékára rúgó, 1,6 ezer milliárd dolláros hiány szerepel. Ilyen magas arányú deficit a második világháború óta nem volt; a tervek szerint a hiányt 2014-re a GDP 3,9 százalékára szorítanák le, de az még mindig magasabb lesz a közgazdászok által fenntarthatónak tartott 3 százaléknál. Bernanke azt mondta, hogy az elkövetkező években feltétlenül csökkenteni kell a költségvetési hiányon, amely a recesszió elhárítása érdekében nőtt meg. Ugyanakkor rámutatott: bár az amerikai költségvetési deficit sokkal nagyobb az európainál, az Egyesült Államok különlegesen kedvező helyzetben van nagy és rugalmas gazdasága, szerteágazó, likvid pénzügyi piacai miatt.

MTI