4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A megváltozott üzleti és pénzügyi környezetben számos új, adófizetési kötelezettséget is érintő tényezővel kell számolnia a vállalkozásoknak, például a társasági adó, a szolidaritási adó és az ÁFA területén.

A jelenlegi gazdasági helyzetben megnövekedett a vevői követelések realizálásának kockázata. A követelések év végi értékelése kapcsán a vállalkozásoknak megnövekedett értékvesztési igénnyel kell számolnia, amely különbözetet okoz a társasági adóalap és a számviteli eredmény között. A negatív adóhatás csökkentése érdekében a vállalkozás dönthet, hogy a kétes követeléseket vagy engedményezi, vagy pedig igazolja az egyes követelések behajthatatlanságát.

Mivel a minősítendő követelések száma várhatóan növekedni fog. Javasolt, hogy az ezekkel kapcsolatos döntéseket a feltöltés előtt hozzák meg a vállalkozások, a követelések különböző kezelésének ugyanis eltérő hatásai vannak az adóalapra. A feltöltési kötelezettségnél egy hatékony adókötelezettség teljesítéséhez vizsgálni kell a követelésekkel kapcsolatos döntések hatásait, tette hozzá az adószakértő.

A jelenlegi gazdasági környezet a tőke költségeinek drágulásához is vezetett. Ezzel párhuzamosan, a forint árfolyamváltozásával a devizás kölcsöntartozások értéke növekszik. Ezen tényezők hatással vannak a vállalkozások alultőkésítési arányára, illetve megnövelhetik a társasági adóalapban el nem számolható kamatráfordítást, és az adófizetési kötelezettséget is. A feltöltési kötelezettségnél ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni az adófizetés kiszámításához.

Óvatosan az ÁFA-bevallással!

„Tapasztalataink szerint a jelenlegi gyakorlat az, hogy a cégek a várható adó alapján számított minimális feltöltési kötelezettséget teljesítik, ami a várható adó 90 százalékát jelenti. Ennek az oka, hogy a feltöltés napja és az üzleti év fordulónapja egymáshoz nagyon közel álló időpontok, és a két időpont között már nem várhatóak jelentős tranzakciók” – mutatott rá Veszprémi István. A jelenlegi gyorsan változó pénzügyi helyzet miatt azonban javasolt, hogy a vállalkozások még körültekintőbben teljesítsék a feltöltési kötelezettségüket a 2008-as adóévhez.  Az eredményre, és adóalapra ható egyes tényezők kiszámíthatatlansága (pl. árfolyam-ingadozás) ugyanis az adófizetési kötelezettség növekedéséhez, és így a hiányos feltöltés miatti mulasztási bírsághoz vezethet, figyelmeztetett az adószakértő.

Pénzügyi kockázatot jelenthet továbbá, hogy az adóhatóságnak bevallott és megfizetett ÁFA - az árfolyamcsökkenés miatt – alacsonyabb összegben térül meg. Azaz a vevő által kifizetett összeg forintra átszámított értéke kevesebb, mint a teljesítés napján érvényes árfolyam alkalmazásával számított, és bevallott ÁFA összege.

A külföldi pénznemben lebonyolított adóköteles ügyleteknél kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy az ÁFA átszámítása az alkalmazott árfolyam-törvénynek megfeleljen. A helytelen teljesítési időpont szerinti árfolyam alkalmazása ugyanis jelentősen eltérítheti a fizetendő ÁFA összegét, ÁFA-hiányt okozva ezzel.

A külföldi pénznemben kiállított, bejövő, előzetesen felszámított ÁFÁ-t tartalmazó számla befogadásakor szintén szükséges mérlegelni a számlán feltüntetett teljesítési időpont, illetve az adó kiszámításához alkalmazott árfolyam szabályszerűségét. Ez azért fontos, hogy az ÁFA levonás összege ne legyen magasabb, mint amit a jogszabályi előírás megenged.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a levonásba helyezhető ÁFA, és a szállítónak a számla pénzügyi rendezésekor megtérített ÁFA összege is okozhat veszteséget, amennyiben a teljesítés időpontjában érvényes forintárfolyam alacsonyabb, mint a pénzügyi rendezéskor érvényes árfolyam, tette hozzá a Deloitte szakértője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.