2016. március 9. 04:19

A költségvetés jelenlegi állapotából kiindulva bőségesen tervezhet extra kiadásokkal a kormány idén. Persze ebben az esetben 2016-ra le kell mondani a nullás költségvetéshez való látványos közeledésről.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Ahogy arról mi is beszámoltunk az adatok közlésekor, február végére 14,8 milliárd forintos többlet halmozódott fel a költségvetésben. Ilyenre pedig eddig még soha nem volt példa, ami arra enged következtetni, hogy az eddig gondoltnál is jobb állapotban van a magyar költségvetés. Ennek egyenes következménye lehet, hogy - némi túlzással élve - olykor akár két kézzel is szórhatja a pénzt az Orbán-kormány.

Február végén tehát 14,8 milliárd forintos többlet volt a költségvetésben, miközben az idei év egészére 761,6 milliárd forintos hiányt terveztek. Ha a kormány ezt szeretné pontosan "belőni", akkor elméletben március és december között összesen 776,4 milliárd forinttal költhet többet, mint amennyi bevétele van a büdzsének.

Igen ám, viszont 2011 óta vizsgálva a költségvetés éven belüli alakulását, kiderül, hogy 10 hónap alatt, vagyis március és december között átlagosan a teljes éves hiány 56 százalékát termeli ki a költségvetés, míg az első két hónapban jön össze a 44 százaléka. Ezért is nevezik "fejnehéznek" a büdzsét, mivel az első hónapok tetemes mínusszal zárnak.

Tehát ha elfogadjuk az elmúlt néhány évben kialakult trendet az idei évre is, akkor az első kéthavi többlet után várhatóan az év hátralévő részében 403 milliárd forintnyi hiány jöhet össze. (Így összességében 388 milliárdos pénzforgalmi hiánnyal zárná az évet a költségvetés.)

Ebből pedig 3 dolog következik.

1) Rekordévet zárna a büdzsé, hiszen ennyire alacsony hiányra még eddig egyszer nem volt példa. Ráadásul ebben az esetben a tervezettnél 372 milliárddal lenne alacsonyabb a deficit.

2) Ezzel nagyon nagy lépést tehetnének Vargáék az első körben 2017-re beígért nullás költségvetés irányába. A gazdasági és költségvetési folyamatok tartós fennmaradása és fenti kalkulációnk helyessége esetén könnyedén összejöhet a kormányzati cél 2017-re, de a csillagok kedvező állása esetén még akár az idei évben is kézzel fogható közelségbe kerülhet.

Kapcsolódó cikk:
Hogyan tudnak Vargáék eltüntetni 800 milliárdot 3 hónap alatt?

3) Abban az esetben, ha idén még a hiánycél tartása lebeg a kormány szeme előtt, vagy esetleg kisebb léptekkel szeretnének közelíteni a nullás költségvetés felé, akkor 100 milliárdos nagyságrendben kezdhetnek el extra kiadásokat betervezni. A céltól függően a hiánycél túllépése nélkül maximum 372 milliárd forintot költhetnek el a költségvetésben nem tervezett célokra. Ugyanakkor, ha a nullás büdzséhez kisebb lépésekkel közelítenének és mondjuk 500 milliárdos pénzforgalmi hiány elérése a cél, akkor is 271,6 milliárdos mozgástere lenne Orbánéknak.

Ezzel összefüggésben érdekes és így talán érthető fejlemény Lázár János elmúlt hetekben benyújtott törvénymódosító javaslata, amely lehetővé tenné, hogy a kormány olyan átcsoportosításokat hajtson végre határozatokkal, ami nem is szerepelt a költségvetésben.

Az pedig csak hab a tortán, hogy a vitatott uniós pénzek megérkezése (560 milliárd forint) még tovább javíthat az idei költségvetésen. Tehát a cikkben szereplő kalkulációk - bár nem annak tűnnek - konzervatív becslésként értelmezhetők.

Székely Sarolta
mfor.hu