2013. július 4. 10:37

Az arany idei féléves vesszőfutásának köszönhetően minden magyar 872 forintot bukhatott a jegybank aranytartalékain.

Tavaly év végéhez képest 26 százalékkal értékelődött le az arany jegyzése a nemzetközi tőzsdéken. A december végi 1675 dolláros unciánkénti ár egészen 1234 dollárig "szánkózott" le hat hónap alatt. Ráadásul a csökkenés havi üteme még úgy is egyre gyorsult, hogy múlt hét pénteken, a félév utolsó kereskedési napján jelentősebb pozitív elmozdulás volt a jegyzésben.

Ugyan a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékainak júniusi szintjét csak holnap fogjuk megismerni, viszonylag könnyen ki lehet számítani, mennyit buktunk az aranyon. A jegybanknak ugyanis 99 ezer uncia aranya van, amely tavaly december végén 164 millió dollár értékben szerepelt az MNB mérlegében. Mivel az arany a tőzsdei jegyzések alapján félév alatt elvesztette értékének bő negyedét, így értelemszerűen a jegybank könyveiben is ennyivel csökkenhetett az aranytartalék értéke.

Vagyis, a 164 millió dollárnyi december végi tartalékkal szemben 122 milliónyi aranyértéket jelenthet holnap az MNB. Ez dollárban 42 millió, míg forintban 8,6 milliárdos  veszteséget jelent. A 99 ezer uncia arany forintban kifejezett leértékelődése (-24%) egyébként valamivel kevesebb, mint a dollárban kiszámolt (-26%), ami annak köszönhető, hogy az aranyat dollárban jegyzik, a dollár pedig 2013 első felében mintegy 2,4 százalékkal erősödött a forinthoz képest.

Ezek alapján az ország valamennyi állampolgára 872 forintot vesztett a rá eső aranytartalékon. A 9,9 millió magyar állampolgár mindegyikére pedig a december végi 3664 forintnyi aranytartalékkal szemben csak 2792 forint jut.

Miért szakad az arany ára?

Miután a 2008-as pénzügyi, majd az azt követő gazdasági válságtól való félelem 2011 szeptemberére 1800 dollár felé hajtotta az arany unciájának árát, a nemesfém másfél éven keresztül oldalazott egy viszonylag széles sávban. A jegyzés annak ellenére nem tudott érdemi növekedést elérni ebben az időszakban, hogy a jegybankok öntötték a pénzt a piacokra, a reálgazdaságok, főleg az európai komoly lejtőre került.

Az arany árának elmúlt 5 éve (Bloomberg)

Sőt, az arany idén márciusban sem tudott erősödni, pedig a ciprusi bankválság, illetve a japán jegybank által beindított pénznyomda jó alapot szolgáltatott volna rá. Mivel emelkedni nem tudott, így áprilisban beszakadt.

Májusban ugyan valamennyire korrigált az árfolyam, de a jegyzésnek nem tettek jót a Fed monetáris lazítási programja körüli találgatások. A QE3 eszközvásárlásainak mérséklése ugyanis kevesebb szabad forrást "tenne" a pénzügyi rendszerbe, amely értelemszerűen csökkentené azt a keretet, amiből a piaci szereplők aranyvásárlásait finanszírozhatják. Ráadásul ezen felül még két fontos üzenetet is "magában hordoz": egyrészt kevésbé kell félni az inflációtól, vagyis a dollár elértéktelenedésétől, másrészt arra is utal, hogy az amerikai reálgazdaság elkezdett magára találni, a munkaerőpiac erősödik, így ezen a fronton is elmúlhat a világvége hangulat.

szp
mfor.hu