2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A múlt héten bejelentett egyenlegjavító program elemei azt jelzik, hogy a magyar kormány most már kész szembenézni az euróövezeti adósságválság súlyosságával - vélekedtek az elemzők.

A Capital Economics az egyenlegjavító program kapcsán elmondta, hogy a kormány ezúttal a piaci nyomás kényszere nélkül tett "bizonyos engedményeket" a valutaalapnak.

Ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy Magyarország eddig általában csak akkor tett engedményeket, amikor a forint a 300 forint/eurós árfolyamszint fölé gyengült.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: az ő értelmezésük szerint az egyenlegjavító programban foglaltak azt mutatják, hogy a magyar kormány "végre szembesült azzal", hogy mennyire súlyos a valutaunió válsága.

A cég szerint bár az év korábbi szakaszában az volt az uralkodó nézet a piacokon, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) hosszabb távú refinanszírozási műveletei és a Görögországnak nyújtott újabb segélyek véget vethetnek az euróválságnak, ma már úgy tűnik, hogy a válság vége még mindig több évnyire van.

Emellett most már a magyar választási ciklus is kezd szerephez jutni, mivel a kormány nyilvánvalóan igyekszik elkerülni, hogy az euróválság bármilyen átszűrődő hatása éppen a 2014-es választások hajrájában sújtsa a magyar gazdaságot.

Mindez a Capital Economics szerint azt is jelenti, hogy a kormány inkább előbb, semmint később - vagyis a következő 6-9 hónapban - szeretné az IMF/EU-megállapodás megkötését. Ha ugyanis az egyezmény ezen az időtávon belül létrejön, és népszerűtlen reformintézkedéseket is tartalmaz, a kormánynak még maradna ideje arra, hogy a választások előtt támogatottsága helyreállítására összpontosítsa tevékenységét - fejtegették a cég elemzői.

A Capital Economics a kormányzati makrovárakozásokat "ambiciózusnak" nevezték. Kiemelték azt a véleményüket, hogy az euróövezeti recesszió mélyül, és ez erőteljesen sújtani fogja a magyar exportot, amely jelenleg a magyar gazdaság egyetlen hajtóereje. A belső fogyasztás a feszes hitelkondíciók és a költségvetési szigor miatt ugyanis még mindig zsugorodik.

A ház elemzői mindezt összegezve közölték, hogy az idén 1,5 százalékos, és jövőre is még 0,5 százalékos visszaesést várnak a magyar gazdaságban.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.