TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. augusztus 19. 11:31

Nem számítanak kamatmódosításra sem a jövő héten, sem az idei év végéig londoni felzárkózó piaci elemzők, annak ellenére sem, hogy egyes citybeli előrejelzések szerint jelentősen gyengültek a magyar gazdasági növekedés kilátásai a fő exportpiacok romló teljesítménye miatt.

A Capital Economics szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén és jövőre is "mérsékelt", egyaránt 2 százalék körüli ütemben nő, ami a ház szerint az alapszintű inflációs nyomást is várhatóan féken tartja.

Az átlagos magyarországi infláció a jövő év egészben 2,5 százalék lesz az cég által 2011-re várt 4 százalékos átlag után.

A Capital Economics szerint azonban az MNB kamatcsökkentési mozgástere ennek ellenére korlátozott, mivel a döntéshozóknak a jelentős devizaalapú adósságteher miatt "legalább fél szemmel a forintot is figyelniük kell", amikor meghatározzák a jegybanki kamatszintet.

A ház szakértői ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy 2008 júliusa óta a forint 35 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.

A Capital Economics szerint ebben a környezetben az esetleges agresszív kamatcsökkentés a további forintgyengülés kockázatával járna, ami súlyosbítaná a devizaalapú adósságteher okozta problémát. A cég londoni elemzői azt sem zárták ki pénteki prognózisukban, hogy ha a kockázatvállalási hajlam "drámai mértékben" tovább romlik, az MNB "védekező jellegű" kamatemelésre kényszerülhet, bár a Capital Economics szerint a magyar piacot terhelő kockázati prémium most alacsonyabb, mint a 2008-as globális piaci "roham" idején volt.

A ház a kockázatok "mindkét irányú kényes egyensúlyi helyzetét" figyelembe véve azt jósolja, hogy a magyar jegybank 2011 végéig nem módosítja 6,00 százalékos alapkamatát.

A ház elemzői 2012-ben azonban már látnak mozgásteret a pénzügypolitika lazítására, abban az esetben, ha a befektetői kockázatkerülés "nem erősödik túl nagy mértékben". "Bármi történjék ugyanis, a magyar jegybanki alapkamat még mindig magasabb lesz, mint bárhol máshol a térségben" - fejtegették a cég londoni szakértői.

A ház mindezek alapján 2012 első negyedére  fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 5,50 százalékra csökkenő jegybanki alapkamatot jósol jelenleg, megjegyezve, hogy ez kevesebb a piac által beárazottnál.

A Morgan Stanley jelentősen visszavette a magyar gazdaságra szóló növekedési prognózisukat is, nem zárva ki még azt sem, hogy Magyarország ismét a recesszió közelébe kerülhet.

A ház szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik - a Morgan Stanley eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re -, jövőre pedig a cég csak 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

A Morgan Stanley szerint a következő hat hónapban, negyedéves összevetésekben "alig lesz növekedés" a magyar gazdaságban. A cég e borúlátó előrejelzését azzal indokolja, hogy a jelenlegi külső sokkot megsínyli az export, miközben a hazai kereslet változatlanul nyomott.

A devizahitelesek megsegítését célzó kormányprogram kétségtelenül növeli az elkölthető jövedelmi hányadot az idei negyedik negyedévtől, ám a Morgan Stanley londoni elemzői szerint kétséges, hogy ezt a többletet a háztartások fogyasztásra költik-e -  a ház inkább arra számít, hogy megtakarítják.

A cég szerint a várttól elmaradó gazdasági növekedés "a társadalmilag legnépszerűtlenebb" takarékossági intézkedések elhalasztására késztetheti a magyar kormányt, ezt viszont a piac "esetleg nem venné jó néven".

Ebben a környezetben a ház szerint az MNB várhatóan a lassabb növekedés és a kedvező inflációs kilátások ellenére sem tudja csökkenteni alapkamatát, mivel jelenleg a magyar jegybank számára a kockázati környezet "a kulcsfontosságú változó", és valószínűtlen a kamatcsökkentés egészen addig, amíg az MNB szerint a magyar kockázati felárak ezt nem indokolják.

Mindezek alapján 2012-ben is változatlan, 6,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak. Ez egyébként csökkentett kamatvárakozás a cég részéről, mivel ház korábban jósolt egy fél százalékpontos emelést jövőre, ezt az előrejelzését azonban most ejtette.

A Barclays Capital azt jósolta, hogy az MNB nagy valószínűséggel "a biztonságra játszik", tekintettel a forintstabilitással kapcsolatos aggodalmaira. A ház szerint az év eleje óta ugyan nőtt a kamatcsökkentés valószínűsége a gyengébb növekedés és a vártnál gyorsabban csökkenő infláció miatt. A Barclays Capital elemzői szerint azonban az MNB úgy látja, hogy a kamatcsökkentéssel elérhető növekedési nyereség és az esetleges enyhítéssel járó forintárfolyam-kilengések kockázati mérlege egyelőre a kamattartás mellett szól.

A cég távlati előrejelzésében azonban 2012 második negyedére szerepel egy fél százalékpontos csökkentés.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.