3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Citigroup vezető elemzője szerint Magyarország legfőbb kihívása, legnagyobb gondja az ország növekedési problémája, hozzátéve, hogy az ország exportjának GDP-hez viszonyított magas aránya miatt Magyarország nagymértékben ki van téve a külső sokkoknak.

David Lubin ezt a Portfolió.hu csütörtöki, budapesti konferenciáján mondta, hozzáfűzve, hogy a mintegy 75 százalékos magyar export/GDP arány miatt az ország nagyban függ az eurózóna növekedési lehetőségétől.

Kiemelte: a magyar kormánynak komolyan kell vennie a nemzetközi szervezetekkel, az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokat, és a szükséges reformokat meg kell valósítania, már csak az államadósság GDP-hez mért arányának fenntarthatósága miatt is.

David Lubin kifejtette: Magyarországon lényegében összeomlottak a beruházások, az állóeszköz-beruházások alacsony szintje gátja a növekedés beindulásának. Emellett az is gond, hogy - akárcsak egész Közép-Kelet-Európában - Magyarországon a kereskedelmi bankok jelentősen visszafogják hitelezési tevékenységüket, ami szintén jelentős problémákat idéz elő a magyarországi gazdaság, az itteni vállalatok számára.

Rámutatott: a belső fogyasztás, a belső források alacsony szintje miatt a magyar GDP alakulása nagyban függ a magyarországi export alakulásától, ez pedig az unióban tapasztalható konjunkturális folyamatoktól, ami növeli az ország külső kitettségét, sérülékenységét.

Jelezte: az ország mérsékelt növekedési potenciálja indokolhatja azt, hogy miközben az itteni befektetések alacsony kockázatúak, és a magyar eszközök jelentős megtérülést hoznak, a magyar állampapírok kockázati felára inkább tendál az argentin állampapírok felára felé, mint a cseh, vagy lengyel állampapírok hozama felé.

Bódis Péter, a Pioneer Pekao Investment befektetési igazgatója a panelbeszélgetés során elmondta: a magyar kormánnyal szemben azért tapasztalható a nemzetközi pénzpiacokon bizalmatlanság, mert a kormány az elmúlt időszakban gyakran kiszámíthatatlan, előre nem várt intézkedéseket lépett meg. Jelezte: a nemzetközi cégek, pénzügyi intézmények tevékenységét nehezítő lépések nem egyszer visszaütnek a befektetők körében, a nemzetközi pénzpiacokon.

Arról is szólt, hogy Lengyelország gazdaságának nemzetközi megítélése azért is jobb, mint Magyarországé, mert a lengyeleket nagyobb vállalkozói kedv jellemzi, mint a magyarokat, emellett jelentős Lengyelországban a belső fogyasztás és még növekszik is.

Pasquale Diana, a Morgan Stanley vezető elemzője utalt arra: ha lesz megállapodás Magyarország és a nemzetközi szervezetek között, az bizonyára csökkenti majd a nemzetközi pénzpiacokon a magyar eszközök, az állampapírok kockázati felárát. Hozzátette: Magyarországnak nagyobb érdeke fűződik ahhoz, hogy megállapodjon az EU-val és az IMF-fel, mint a két nemzetközi szervezetnek.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!