5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Áldozatot kér az áldozatért" programjában Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt, ennek azonban sok értelme nincs, mondta el az mfor.hu-nak Csaba László. Az akadémikus szerint ugyanis ezt csak akkor lehet kérni a társadalomtól, ha van egy ötéves program, aminek az elején vannak kellemetlen lépések, majd később következnek a kellemesebb részek. De három vagy hat hónapra áldozatot kérni csak azoknak az érdeke, akik jelenleg is hasznot húznak abból, hogy az ország tönkremegy, tette hozzá. A közgazdász úgy véli: az IMF-megállapodásban nyilvánvalóan vannak rossz határidők és olyan számok, amelyeken már túllépett az idő.

"Az IMF nem akar belekeveredni olyan balhéba, amit nem ő idézett elő"

- Bajnai Gordon miniszterelnök jelölt komoly megszigorításokat helyezett kilátásba, és közölte, hogy "fájni fog". Az elmúlt években a szocialista párt már többször felbuzdult, hogy megtesz bizonyos lépéseket, de ebből jobbára semmi sem lett. Most mennyire kell komolyan venni Bajnai elképzeléseit?

- Bajnai nem kezdő, már három éve kormánytag, ezért nem érhetik meglepetésként azok a számok, amiket a fiókjában talál. Másrészt a közvélemény úgy tudja, hogy idáig mindig kisebbségben maradt véleményével. Veres János leköszönő pénzügyminiszter szerint a javaslatok a kormány elé kerültek, de mindig leszavazták őket. Most akkor az a kérdés, mitől változik meg ez a történet? Nyilvánvalóvá vált, hogy amit idáig a kormány elfogadhatatlannak tartott, az mára már a szükséges minimum. Ez csak arra elég, hogy a helyzet romlását megakadályozza.

- A "helyzet romlása" a deficitet jelenti?

- Nem csak azt, hanem az összes többi mutatót is, azaz például a foglalkoztatottságot, a termelést, az inflációt és különösen a külső adósságot. Tehát mindenképp tenni kell valamit, főleg ha az MSZP el akarja kerülni az előrehozott választásokat.

- Ezzel kapcsolatban többen felvetik, hogy új megállapodást kellene kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

- Januárban, amikor itt járt Dominique Strauss-Khan, az IMF vezére, már kifejtettem ezt a gondolatot a Menedzsment Fórumnak. Azóta már mások is felismerték, hogy több probléma lehet az októberi megállapodással. Nyilvánvaló például, hogy a 2010. márciusi határidő rosszul lett kitűzve.

- Most csak a határidőket lehetne módosítani vagy a számokat is?

- Mindkettőt, hiszen a két dolog összefügg. Azt is tudomásul kell venni, hogy a makro keretek rosszul lettek kitalálva, a válság már túllépett a korábbi feltételeken.

- Az IMF hozzájárulna, hogy nagyobb legyen a deficit 2,6 százaléknál?


- Feltehetően igen, mert az IMF-nek nem az a célja, hogy bürokratikus számokat betartasson, hanem az, hogy a nagyobb bajt elhárítsa. Az elmúlt évtizedek alatt a Valutaalap megtanulhatta azt a leckét, hogy ne akarjon belekeveredni olyan balhéba, amit nem ő idézett elő. Annak elkerülése érdekében, hogy őt szidják, inkább megpróbál egy lazább álláspontot képviselni.

- Visszatérve a Bajnai-csomaghoz, adódik a kérdés: a megszorítások a társadalmi ellenállás ellenére kivitelezhetők?

- Egy éve még végrehajthatóak lettek volna, de ma már nem vagyok ebben annyira biztos. A közvélemény számára már évek óta hirdetnek meg újabb meg újabb programokat, amik nem valósultak meg, ezért nagyfokú a bizalmatlanság. De tegyük hozzá, hogy az informálatlanság is igen nagy. Emiatt jelenleg sokkal nagyobb a türelmetlenség, mint amit a helyzet indokolna. Két százalékos megszorítás két éve még a Financial Times címlapjára vitte volna Magyarországot, és mi lettünk volna a „bezzeg ország”. De most ez kívül kevés, belül sok.

- A közvélemény tiltakozása mellett a másik akadály lehet Bajnai Gordon számára a Szocialista Párt elszántsága. Vajon mennyire fognak a párt képviselői kiállni a program mellett?

- Inkább a megszorításokat támogatják, mintsem az előrehozott választásokat, és nyilvánvaló, hogy a kisebbik rossz elve alapján működnek. Azonban a képviselőknek egyszer haza kell majd menniük, és ott nehéz lesz elmagyarázniuk, miért kap a helyi kórház vagy az iskola az eddigieknél is kevesebb pénzt. Vagyis a nagy, átfogó javaslatokat megszavazzák, de amikor konkrétumok jönnek, akkor feltehetően szembeszállnak a kormánnyal a szűkebb régiók érdekében. Bármi elképzelhető, és feltehetően mindent megszavaznak majd, utána pedig elmennek a Pénzügyminisztériumba tiltakozni, ami kérdésessé teszi a megvalósulást. Tehát - ismerve a korábbi történeteket - a javaslatok a végrehajtás közben jelentősen puhulni fognak.

- Lesz-e a Bajnai-csomagnak hosszabb távon pozitív strukturális hatása, vagy csak a „pillanatnak” szól majd, és csupán az azonnali gondokat orvosolja?

- Ez a kérdés fel sem merül. A javaslatok teljes egészében kimerülnek abban, miként lehet a következő 3-6 hónapban a deficitet három százalék alatt tartani. Ez technikai kérdés, a tartalmi az lenne, hogy ezeknek a végrehajtása után kimászunk-e a gödörből. Az ismert program alapján úgy tűnik, hogy Bajnai úr ezt a kérdést nem tette fel magának, vagy ha igen, akkor nem ebben a programban válaszolta meg. Lényegében „áldozatot kér az áldozatért”, aminek sok értelme nincs. Áldozatot csak akkor lehet kérni a társadalomtól, ha van egy ötéves programja, aminek az elején vannak kellemetlen lépések, majd később következnek a kellemesebb dolgok. Ennek van politikai és gazdasági értelme. De három vagy hat hónapra áldozatot kérni csak azoknak az érdeke, akik jelenleg is hasznot húznak abból, hogy az ország tönkremegy.

- Ha jól veszem ki a szavaiból, Bajnai Gordon miniszterelnökségét sem látja túl tartósnak.

- Egy erőteljes megszorításnak egy „bukott kormány részéről” nincs támogatottsága a közvéleményben. Egy bukott csapat próbál technikai megoldásokat keresni arra, amire csak politikai válasz van. Már régóta mondom, ezen csak egy előrehozott választás segíthet - minél előbb következik be ez, annál jobb.

Varga M István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!