2016. február 8. 12:13

Egy friss statisztika szerint nem áll túlságosan jól Magyarország, ha azt nézzük, az internetezők hány százalékának lett vírusos a gépe vagy fertőződött meg, de akkor sem, ha a biztonsági problémákkal való találkozás a téma.

Magyarországon az internetezők 36 százalékának lett vírusos a gépe, vagy szedett össze valamilyen fertőzést tavaly, vagyis gyakorlatilag minden harmadik felhasználó - derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Ezzel Európában a rangsor legvégén állunk, Horvátország (41 százalék) előtt az utolsó előtti helyen.

Bár a két utolsó ország a régiónkból kerül ki, ezt a fokú óvatlanságot egyáltalán nem értékelhetjük régiós sajátosságként. A visegrádi országok ugyanis sokkal előkelőbb helyen állnak, a lengyel internetezőknél 25 százalékos az arány, igaz ők is a rangsor második feléhez tartoznak ezzel az adattal, Csehország és Szlovákia viszont előkelő helyen állnak. A cseh netezők körében csupán 8 százaléknak lett vírusos a gépe tavaly, míg a szlovákok körében 9 százalékos ez az arány.

Noha 2010-hez képest 10 százalékpontos javulást sikerült elérnünk, ami a változásokat nézve a középmezőnybe sorolja hazánkat, a rangsorban elfoglalt helyezésünkön ez sokat nem változtatott. Sőt, arra enged következtetni, hogy a digitális tartalomfogyasztás és az internethasználat területén is egyre csak nő a fejlettségünk lemaradása. 2010-ben ugyanis még Szlovákia, Málta és Bulgária is mögöttünk volt. Utóbbi kettő most 3 és 4 hellyel előz meg minket, a szlovákok pedig az unión belül a harmadik legóvatosabban netező néppé fejlődtek 5 év alatt.

Nem állunk túlságosan jól akkor sem, ha az egyes biztonsági problémákat nézzük. Az Eurostat adatai szerint ugyanis a magyar felhasználók 39 százaléka találkozott tavaly valamilyen biztonsági problémával. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az alábbiak közül legalább eggyel már találkozott:

  • vírusfertőzés (féreg vagy trójai)
  • személyes adatokkal való visszaélés, magánélet megsértése
  • adathalászat (csaló üzenetek következtében pénzügyi veszteség érte)
  • jogtalan bankkártya-használat miatt érte veszteség
  • gyermekek számukra káros weboldalt értek el.

Ebből a szempontból hazánk szintén az utolsó előtti helyen áll a rangsorban és itt is a horvátok vannak mögöttünk.

A legbiztonságosabb felhasználók Csehországban vannak, itt ugyanis csak 10 százalékuk találkozott valamelyik problémával tavaly, mögöttük szerepelnek a hollandok 11, és a szlovákok 13 százalékkal.

mfor.hu