TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Csődeljárás indult a szolnoki Agulhas-Solar (A. Solar) Kft. napelemgyárral szemben, miután nem érkezett meg a cég további működéséhez remélt kínai tőkebefektetés, a szolnoki ipari park pedig felszámolási eljárást kezdeményezett a vállalkozás ellen az elmaradt bérleti díjak miatt.

A Cégközlöny szerint a Szolnoki Törvényszék elrendelte a szolnoki székhelyű Agulhas-Solar (A. Solar) Kft. elleni csődeljárás lefolytatását, egyben egy Veszprém megyei céget, a Hungaro-Justitia Kft.-t vagyonfelügyelőnek.

Szabóné Gulyás Márta, az A. Solar Kft. ügyvezetője elmondta: a cég tulajdonosa, Kőműves Árpád azután kérte a csődvédelmet a cég számára, miután a gyár működtetésének finanszírozása tarthatatlanná vált.

Közölte: a gyár további működtetése érdekében a tulajdonos szerződött egy kínai befektető csoporttal, amely vállalta, hogy 2014 végéig utal 5 millió eurót az A. Solar Kft.-nek, emellett egy teljesen új gyár létrehozásának 50 millió eurós finanszírozására is ígéretet tett. A kínai befektető március 31-ig kért fizetési haladékot, ám a tőke a mai napig nem érkezett meg - tette hozzá.

A tulajdonos továbbra is megoldást keres a kialakult helyzetre, amivel az átmeneti nehézséget meg tudja oldani, akár a kínai befektető megjelenésével, akár banki refinanszírozási lehetőséggel. Amennyiben ez nem sikerül, úgy kénytelen "elengedni a céget", hiszen a csődvédelmet automatikusan felszámolás követi - mondta Szabóné Gulyás Márta.

Kiemelte: az év elején, a leállás hivatalos bejelentésekor a mintegy ötven dolgozó közül negyven döntött úgy, hogy állományban marad, bízva abban, hogy újra dolgozhat majd a gyárban.

A svájci technológiát alkalmazó napelemgyár 2011 nyarán alakult, majd ősszel kezdte meg a termelést a szolnoki AC-DC Logisztikai Parkban. A cég 2012-ben még 64 embert alkalmazott és három műszakban termelt, 2014-re az akkor már egy műszakban foglalkoztatott alkalmazottak száma majdnem a felére csökkent.

A főként európai piacokra exportáló cég 2012-ben még 3 milliárd forint árbevételt ért el, 12 millió forintos mérleg szerinti veszteség mellett, majd 2013-ban az 1 milliárd 519 millió forint nettó árbevétele mellett 452 millió forint veszteséget könyvelt el. A cég háromszor részesült európai uniós támogatásban: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, technológia-fejlesztésre 282 millió, illetve 154,5 millió forintot kapott.

Ferencz Gábor, az üzemnek helyet adó AC-DC Logisztikai Park Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója április végén mondta el az MTI-nek, hogy a leállt szolnoki napelemgyár tavaly november óta nem fizeti közüzemi és bérleti számláit sem. Az AC-DC Logisztikai Park Zrt. többszöri felszólítás után a csarnokbérleti és az irodabérleti szerződést felmondta, és április 3-án felszámolási kérelmet nyújtott be a Szolnoki Törvényszéknél az A. Solarral szemben.

Ferencz Gábor elmondta: a napelemgyártó összesen több mint 25 millió forint ki nem fizetett bérleti és közüzemi számlát hagyott maga után. Szabóné Gulyás Márta ezzel kapcsolatban közölte: többször próbáltak tárgyalást kezdeményezni Ferencz Gáborral, mivel ő 25 millió forintot követel tőlük, ugyanakkor az A. Solar több mint 280 millió forint értékben korszerűsítette a Ferencz Gábor tulajdonában levő üzemcsarnokot.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.