3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kilencedik alkalommal állította össze Közép-Európa 18 országában és Ukrajnában a legnagyobb vállalatok (500 vállalat, 50 bank, és 50 biztosító) listáját a Deloitte.

Az idén összeállított listán szereplő vállalatok összesített árbevétele 682 milliárd euró volt, amely elmarad az egy évvel azelőtti 712 milliárd eurótól. Ugyan a régiós országok többségében nőtt a GDP és a lakossági fogyasztás is, az energiaárak csökkenése jelentősen apasztotta az energetikai vállalatok bevételét. Emiatt a listára idén 459 milliós eurós bevétellel is fel lehetett kerülni, ami 3,7 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

A Deloitte listáját egyébként a tavalyi évhez hasonlóan a lengyel PKN Orlen vezeti, második helyen a Mol, a harmadikon pedig a Skoda Auto áll.

A Top 500-as listára idén a tavalyihoz képest hárommal több, vagyis összesen 66 magyar vállalatnak sikerült felkerülnie, 89,6 milliárd euró konszolidált árbevétellel. A listán szereplő magyar vállalatok közül a legtöbb az energiaszektorból került ki, de a fogyasztói ágazat és az autóipar jelenti a két húzóágazatot. A termelő szektorban tapasztalható növekedés oka régiós szinten elsősorban az autóipar gyors gyarapodása, amelynek euróban kifejezett átlagos árbevétel-növekedése 6,5%.

Ennek eredményeképp az Audi Hungaria Motor a hetedik helyre jött fel az egy évvel ezelőtti 16. helyről.

Az OTP a régió harmadik legnagyobb bankja

A Deloitte minden évben külön rangsorolja a bankszektor, a biztosítási üzletág és több más iparág nagyvállalatait is. Ami a pénzügyi szolgáltatások szektorát illeti, a közép-európai régió 50 legnagyobb bankjának mérlegfőösszege 2,3 százalékkal nőtt. Közülük 33 esetében növekedett ez a mutatószám. A régióban a legnagyobb ismét a PKO Bank Polski lett, amely eszközeit 21,5%-kal növelte számos stratégiai felvásárlás után. Míg a rangsor tíz legnagyobb bankja közül öt lengyel, a magyar OTP Bank az ötödik helyről a harmadikra emelkedett. Az egyes országok között azonban jelentős eltérés mutatkozik a nyereségesség tekintetében: a tőkearányos jövedelmezőség (ROE) értéke a lengyel bankok esetében átlagosan 10,9%, a cseheknél 13,2%, míg a románoknál mindössze 3,0% volt.

A régió 50 legnagyobb biztosítójának bruttó biztosítási díjbevétele (GWP) mindeközben tovább csökkent: 2014-ben a GWP 1,7%-kal esett az előző évi 0,8%-os csökkenés után. A jövedelmezőségük azonban nőtt, hiszen a tőkearányos jövedelmezőségük a 2013-as 11,3%-ról 14,7%-ra emelkedett.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!