12p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar gazdaság torzszülött, úgy kell politizálni, hogy a csőd bármikor bekövetkezhet, mondta el a csütörtöki gazdasági csúcson Demján Sándor, a VOSZ elnöke. Bajnai Gordon gazdasági miniszter programjában többek között 1400 milliárd forintos direkt támogatást ígért a vállalkozásoknak. A Fidesz szerint a Bajnai-program iránya jó, az MDF viszont nem támogatja, mivel az hatalmas kiadásokkal jár. Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy az állam 2001 és 2006 között túlköltötte magát, a szociális licitálás vége pedig a gazdaság legyengülése lett. Veres János szerint 2009-re teljesíteni kívánják az ERM II. rendszerhez való csatlakozás feltételeit, s megjegyezte, hogy adó, szociális és önkormányzati reformokra van szükség. A Gazdasági Csúcs csütörtöki eseményeinek krónikája az mfor.hu-n.

Ismét összegyűlt a döntéshozó elit (Fotó: MTI)

13:20 Kedves Olvasók! Véget ért a gazdasági csúcs, mindenki elindult haza, úgyhogy mi is elbúcsúzunk.   

13:13
A miniszter elmondta: nagy átfogó, szerkezeti reformokra van szükség, adó-, szociális és önkormányzati reform kell. Munkaerőpiaci ösztönzés is szükséges, méghozzá azonnal, fűzte hozzá.

13:12
Bajnai szerint a versenyképesség alapfeltétele a rövid és hosszútávú adóreform. Úgy véli, most kellene megállapodni az euróbevezetésről.

13:11
Azért küzdünk, hogy megtartsunk munkahelyeket, már nem a béremelés a kérdés, jegyezte meg a miniszter. 

13:10
A Fidesz javaslatai közül sok olyan van, amelyekről egy irányban gondolkozunk, emelte ki Bajnai. 

13:08
"Győztes csata után húzd szorosabbra a sisakszíjadat" - idézett egy japán közmondást Bajnai. Ezzel arra utalt, hogy bár a válság első részét már átvészeltük, még csak a krízis elején tartunk. Senki nem dőlhet hátra, fűzte hozzá.   

13:07 Bajnai Gordon zárja a csúcsot. Talán a válság a legjobbat hozza ki mindannyiunkból, kezdte mondandóját, és felvetette a felősség kérdését. Sok tekintetben egyirányban gondolkozunk, tette hozzá.  

12:37
Veres szerint önkormányzati, szociális és adóreformra mindenképp szükség van - utóbbit az egyensúly fenntartása mellett kell megtenni. Megjegyezte, hogy 2006 után négy területen indultak el strukturális reformok, azonban elismerte, hogy ezek nem voltak elég mélyek és kiterjedtek - elsősorban politikai okok miatt, tette hozzá.  

12:36 Fontos, hogy a likviditási probléma a következő hónapokban enyhüljön, tette hozzá.    

12:33
Szeretnénk elérni, hogy 2009-re a gazdaság olyan állapotban legyen, hogy csatlakozhasson az eurózóna előszobájához, az ERM II. rendszerhez, mondta el Veres János.  

12:32
Veres János pénzügyminiszter szerint az elmúlt két évben a gazdaság kifehérítésében eredményt értek el, néhány tízmilliárd forintos többletbevétel keletkezett. Viszont erről a területről nem lehet több ezer milliárd forintot remélni. Cáfolta, hogy az APEH több száz milliárd forintot visszatart. 

12:21
Lakos Imre, az SZDSZ képviselője szerint a csúcsnak az a célja, hogy a szereplők megoldást találjanak, és hatékony intézkedéssorozat következzen. Parlamenti együttműködés és törvényi szabályozás kell, tette hozzá. A válság egyben óriási lehetőség arra, hogy az eddig szőnyeg alá söpört problémákat megoldjuk, és elinduljon egy valódi reformfolyamat, fűzte hozzá.
         
12:13
Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint növelni kell a legális foglalkoztatást. Mint mondta, életveszélyes leértékelni a magyar munkát, jobban meg kell fizetni a minimálbért keresőket és csökkenteni kell az álminimálbéresek táborát.

12:05 Gyurcsány szorgalmazza a munkavállalókkal való megegyezést. Az inflációs célkövetés szerinte már nem első rendű prioritás; az MNB-nek meg kell értenie, hogy ez a pénzügyi válság közepette nem megy, szerinte a jegybanknak a pénzügyi válságra kell koncentrálnia. 

12:02
Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy 2001 és 2006 között túlköltöttük magunkat, emelte ki a miniszterelnök. Mindenki magának tegye fel a kérdést, hogy mit rontott el, fűzte hozzá.

12:01
A szociális licitálás sokat ártott a országnak, jegyezte meg Gyurcsány.

11:58
Gyurcsány szerint Magyarország gondjai és bajai azért szaporodtak az elmúlt egy évtizedben, mert az előző évtized utolsó éveiben beindult a politikai ellenségképzés folyamata. Minden politikai szereplő végveszélyben érezte magát, ezért szociális téren mindegyikük túl akarta licitálni a másikat. A szociális licitálás vége a gazdaság legyengülése lett, jelentette ki.  

11:57
Gyurcsány Ferenc végezetül mint az MSZP-elnöke ragadta magához a szót. Szerinte a munkaadók helyeselték a kormány programját, annak irányát.

11:54
Parragh László, az MKIK elnöke szerint kultúraváltásra is szükség lenne. Szerinte nem szabad egyéves távlatban gondolkodni, hanem az alapvető folyamatok megváltoztatását kell segíteni. Parragh a kkv-k élőmunka terheinek mérséklését javasolja.

11:47 Az SZDSZ kezdeményezi, hogy a kormány azonnal hozzon létre egy 100 milliárd forintos hitelalapot a kis- és középvállalkozások számára, amelyben e
cégek az IMF-hitel kamatszintje körül juthatnának hitelhez - mondta
Kóka János. Az SZDSZ a válságkezelést, a gazdasági növekedést szolgáló ötpontos
javaslatcsomagot, vitairatot készített, és azt kérte, hogy erről a dokumentumról induljon meg ötpárti tárgyalás. A vitairatban a liberális párt javaslatokat tesz  új adópolitikára,  felelősség és az átláthatóság szorgalmazására, állami és önkormányzati reformra, valamint a 2012-es euróbevezetésre.

11:45
Kóka az euró lehető legjorábbi, 2012-es bevezetését javasolja az árfolyamkockázat kivédésének céljából. Hozzátette: 9045 állami közfeladatot felül kell vizsgálni, az állami intézményrendszernek zsírleszíváson kell átesnie.

11:30
Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője szerint velünk maradt a szocializmus, az állami bürokrácia az adófizetők pénzét herdálja el. 

11:10
Szünet következik, mindenki megpihen egy kicsit.

11:05 Herényi végezetül kiemelte: az MDF nem támogatja a Bajnai-programot, mert hatalmas kiadásokkal jár. Ezeket a pénzeket adócsökkentésre kellene fordítani, javasolta.

11:04 Az MDF frakcióvezetrője szerint húszmillió forintig el kellene törölni az örökösödési illetéket.

11:02 Herényi szerint az adórendszeren belüli átcsoportosítás lehetséges volna. Az MDF az élő munka terheit csökkentené, viszont emelné az áfát.

10:58 Herényi szerint meg kellene határozni az euró bevezetésének időpontját, ami stabilizálná a forintot. (Mint arra emlékezhetünk, a 2000-es évek elején még 2006-2007-et jelölték meg politikusaink az eruróbevezetés várt időpontjának - a szerk.)  

10:52
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője jelentkezett szólásra. Szerinte a válság oka a bizalomhiány, az IMF-hitel nem tekinthető végleges megoldásnak. Kiemelte, hogy fel kellene gyorsítani az eurózónához csatlakozás folyamatát, ami az országnak is előnyös lenne, és az Uniónak is érdekében áll. Az euróbevezetéshez ötpárti megegyezésre lenne szükség.

10:48 Fekete István, a kkv-kat összefogó Joint Venture Szövetség elnöke szerint a kitörési pontokra kell koncentrálni, a kereslet élénkítésére van szükség.

10:47 Demján úgy véli, meg kell reformálni az önkormányzati rendszert, a régi járási rendszert kellene visszahozni.

10:43 Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke van soron. Mint mondta, a magyar gazdaság egy torzszülött, és úgy kell politizálni, hogya csőd bármikor bekövetkezhet; a likviditás ma első számú prioritás.

10:37
Latorczai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese az adórendszer reformjával kapcsolatban megjegyezte: csökkenteni kell az adóterheket és felül kell vizsgálni az adókedvezményeket. Mint mondta, az adóbehajtás szigorítása már nem járható út. Kiemelte, hogy a KDNP megadóztatná a nagy vagyonokat.

10:19 Matolcsy kifejtette: nem lehet úgy válságot kezelni, hogy nem oldjuk meg a korrupció problémáját. Végezetül kiemelte: a Bajnai-program iránya jó, de a jelenlegi kormány nem hiteles, ezért nem tudja ezt a programot megvalósítani.

10:16 A Fidesz szakpolitikusa energiahatékonysági alap és építőipari konszolidációs alap létrehozását javasolja.

10:14 A Fidesz egy hétpontos programot javasol. Az első pont, hogy megérett az idő egy adóreformra. Teljeskörű járulékreformra, húsz százalékos egyéni járulékra van szükség, mondja Matolcsy.

10:10 Matolcsy szerint Magyarország idén ősszel csak a barátainak köszönhetően kerülte el az államcsődöt, s ma már minden tekintetben sereghajtó Kelet-Európában. Szerinte a kigazítási program 2006 őszétől alapvetően hibás volt.

10:08 A Fidesz részéről Matolcsy György ragadta magához a mikrofont. Elmondta, hogy Magyarországon már harmadik éve gazdasági válság van. A krízis egyensúlyi válsággal indult, majd szocális és növekedési válság kövekezett, 2009-ben pedig - új elemként - megjelent az államcsőd veszélye.

10:01 Gaskó István, a Liga Szakszervezet elnöke szerint a válságok mindig a dolgozók vállára raknak plusz terheket. Emlékeztetett arra: a kormány korábban azt ígérte, hogy 2009-ben már megindul a munkavállalók gazdagodása. Gaskó tiltakozott a minimálbér tervezett eltörlése ellen.

9:56 Az Agrárszövetség részéről Balogh István szólal fel. Mint mondta, messzemenően támogatja Bajnai programját. Szerinte a program hibátlan, ahhoz nem lehet hozzátenni szinte semmit.

9:51 Baráth Etele, a gazdasági bizottság tagja ragadta magához a szót, és szorgalmazta a megegyezést az ellenzékkel.

9:49 Karvalits szerint adócsökkentés csak úgy lehetséges, ha adókat csoportosítunk át.

9:42 Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke vette át a szót. Szerinte ma kettős problémával kell szembenéznünk, a lelassult gazdasági növekedéssel és a pénzügyi válsággal.

9:38 Bajnai szóba hozta az euróbevezetés kérdését is. Mint mondta, meg kellene állapodni az euró bevezetésének időpontjában, de ezt úgy kell megtenni, hogy ez versenyképes állapotban történjen.

9:34 Az állam jövő nyártól késedelmi pótlékot fog fizetni, ha késik a kifizetéssel.

9:32 A miniszter rátért az adócsökkentés kérdésére. Mint mondta, a kormány hajlandó erről megegyezni, viszont mindenképp szükség van a gazdaság további kifehérítésére, hiszen nem tartható állapot, hogy csak kétmillióan fizetnek adót.

9:30 A miniszter hozzáfűzte: piacélénkítő és beszállítói programokat indítanak - itt utalt a Mercedes-beruházásra -, uniós pénzből  pedig 1800 milliárdos építőipari programot kezdenek.

9:29 A kisvállalkozásoknál az új munkaerő foglalkoztatása egy évig járulékmentes lesz, és ebben az évben öt további munkaerő járulékát tíz százalékkal csökkentik, emelte ki.

9:25
A miniszter most áttért a foglalkoztatás témájára. Mint mondta, most nem a foglalkoztatás bővítése, hanem a munkahelyek megtartása a cél. Létrehoznak térségi fejlesztési alapokat, amelyek segítenek olyan régióknak, ahol foglalkoztatási katasztrófa alakul ki.

9:24 A kis- és középvállalkozások gazdaságélénkítési programja  2300 vállalkozás számára jelent közvetlen támogatást, hitelgaranciát és kamattámogatást - jelezte Bajnai Gordon, kiemelve, hogy 2009-től automatikus pályázat keretében 50 millió forint támogatás nyerhető el.

9:23 Bajnai szerint a következő két évben 1400 milliárd forintot kívánnak direkt formában a vállalkozások számára biztosítani; a támogatás döntő részben az uniós források átcsoportosításával valósul meg. Ennek része a mikrohitel program, a 100 milliárdos garancia program, továbbá forrást kell adni a bankrendszernek.

9:21 A miniszter szerint egy válságot úgy kezelhetünk jól, ha minden pontra megoldást keresünk. A legsúlyosabb probléma itthon a pénzhiány; piacokat kell szerezni a termékeinknek.

9:15 Bajnai szerint a válság folyamatai három részre bonthatók. Az első a pénzügyi cunami, a második a munkavállalók válsága, a harmadik, hogy meg tudjuk-e állítani az évek óta tartó gazdasági lassulást.

9:10 Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter szólal fel. Kiemelte, hogy nagyvállakozások ezrei mennek tönkre, munkahelyek milliói vannak veszélyben, Magyarország nem vonhatja ki magát a válság hatása alól. Mint mondta, most dől el, felefelé megyünk-e majd, vagy tartós lesz a leszakadás.

9:05 Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg a csúcsot. A jelenlegi helyzetet az elmúlt 80 év legnagyobb válságának nevezte. Hozzátette: nem lehet a régi módon gondolkodni, és együtt kell működni. Új, közös megoldásokra van szükség ahhoz, hogy Magyarország a lehető legkevesebb veszteséggel élje túl a nemzetközi gazdasági válság időszakát, jegyezte meg. Szerinte a fő ellenfél a válság, a bizonytalanság, a megszűnő beruházások, a fenyegetés, hogy munkahelyek sokasága szűnik meg.

Háttér:

A gazdasági csúcsnak a parlament gazdasági bizottságának kibővített ülése ad teret: a várhatóan négy-ötórás megbeszélésre félszáz résztvevő érkezik a Parlamentbe. A csúcsra meghívót kaptak a parlamenti pártok elnökei, frakcióvezetői, a kormány két tagja, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) mindkét oldala, a kamarák képviselő, az Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Magyar Bankszövetség.

A Fideszt és a KDNP-t a két párt gazdasági bizottságba delegált tagjai képviselik a tanácskozáson, az MDF-et Herényi Károly frakcióvezető, az SZDSZ-t Kóka János frakcióvezető és Lakos Imre bizottsági tag.

A kormány négy témakörre épülő kerettervet ajánlott megvitatásra a gazdasági csúcsnak: a gazdaság finanszírozási helyzetének megoldását, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra; az export- és a hazai piacok szűküléséből fakadó keresletcsökkenés ellensúlyozását; a munkahelyek megtartásának eszközeit; valamint a versenyképesség kérdését.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!