4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Radikális gazdaságpolitikai változásokra kívánja sarkallni a választások után felálló új kormányt Járai Zsigmond. Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere több ezer állami hivatal eltörlése révén csökkentené az állami kiadásokat, 8,5 százalékkal mérsékelné az adóterhelést, hosszútávon pedig a jelenlegi ötvenről negyven százalék alá vinné le az állami újraelosztás arányát. Járai kiemelte: mindez nem a Fidesz hivatalos álláspontja – azonban reményét fejezte ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párt kormányra kerülése esetén hasonló víziót képvisel majd. Mfor.hu tudósítás.

Gyökeres változásokat célul kitűző elképzeléseket ismertetett kedden a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere.

52 adó helyett elég csak öt

Járai úgy véli, az adóterhelést a jelenlegi 38,5 százalékról a GDP 30 százaléka alá kell csökkenteni - szerinte ez megfelelne a régió országaira jellemző szintnek. Ha a Fidesz kormányra kerülne, akkor "egy héten belül csökkenteni kellene az adókat”, és egyszerűbbé, átláthatóbbá kellene tenni az adórendszert. "Jelenleg 52 adónem van, szerintem a jövőben elég lenne öt" - magyarázta.

Hozzátette: a jelenleginél sokkal keményebb adóbehajtásra, illetve az adózók körének szélesítésére van szükség. Ezen lépéseknek köszönhetően reményei szerint kevesebben választanák az adóelkerülést, és így összességében a kezdeti visszaesés után fokozatosan növekedhetne az államkasszába befolyó adóbevétel.    

Több ezer hivatalt szüntetne meg 

Járai kiemelte, ezzel párhuzamosan új költségvetés, a költségvetési kiadások komoly csökkentése is szükséges. Ennek érdekében radikálisan visszaszorítaná a bürokráciát: az állami hivatalok számát a jelenlegi hatezerről három-négyezerre vágná vissza. Jelenleg "felesleges intézmények tömegei” egyedül azon célból léteznek, hogy "a haverokat lehessen hova bedugni”, véli a szakember.

Ezzel összhangban az állami újraelosztás arányát a jelenlegi 50 százalékról 40 százalék alá kellene visszaszorítani, magyarázta az MNB egykori elnöke. Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány alatt 52-ről 46-ra szorították le ezt a mutatót, a szocialista-liberális kormányzás alatt azonban 50 százalék körülire állt vissza a szint.

Állítása szerint a környező országokban általában 40 százalék körül van ez az érték, nekünk pedig ehhez kell igazodni. Azon lehet vitatkozni, hogy évente kettő vagy több százalékot vágjanak vissza, tette hozzá. Megjegyezte, hogy mindezt csak dinamikusan növekvő gazdaságban lehet megtenni.           

Ezt figyelembe véve úgy véli, összességében olyan költségvetést kell csinálni, amely nem csupán az egyensúly megteremtésére fókuszál, hanem elősegíti a gazdasági növekedést is. Utóbbira pedig az adócsökkentés révén nyílik lehetőség, fűzte hozzá.   

"Reális az egymillió új munkahely”

Az adók mérséklésének további előnye, hogy új állások teremtődnek. Szerinte néhány év alatt egymillió új munkahelyet lehetne létrehozni, s ezzel aktivitási rátánk 55-ről az uniós átlagra, 67 százalékra növekedne. "Jelenleg Magyarországon 3,5 millióan dolgoznak, azaz egy embernek két másikra kell GDP-t termelnie" - figyelmeztetett.   

Kiemelte, hogy a világviszonylatban is "hihetetlen méretű korrupció" szétzilálja a gazdaságot - az állami beruházások emiatt minimum húsz százalékkal kerülnek többe a lehetségesnél. Az új kormánynak - mint mondta - ennek visszaszorítására is programot kell kidolgoznia.

Járai szerint az euró-bevezetésére Magyarország még nem érett. "Egy gyenge, felkészületlen gazdaságra nem szabad ráereszteni egy erős pénzt" - fejtegette. Ezzel együtt úgy véli, az euró-bevezetés sok előnnyel járna, tehát amint megerősödik a gazdaság, meg kell tenni ezt a lépést - ez reálisan számolva 2015-2016-ban lehetséges.  

Szerepet kaphat Járai az új kormányban

A szakember már elöljáróban kiemelte, hogy amit elmond, az nem a Fidesz hivatalos álláspontja, hanem a párt "formálódó gazdaságpolitikájának egyik véleménye". Egyúttal azonban reményét fejezte ki, hogy "a Fideszben megvan ez a vízió", és kormányra kerülése esetén "ilyesfajta víziót fog képviselni".

Azt egyébként már korábban világossá tette, hogy pozíciót vállalna egy Fidesz vezette kormányban. "Orbán Viktor bejelentette, hogy dolgoznom kell, és természetesen szívesen teszek eleget ennek, bármilyen pozícióban" - mondta Járai Zsigmond februárban egy miskolci rendezvényen.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!