2015. november 5. 18:25

A 2015-ös magyar gazdasági növekedésre adott előrejelzést az EBRD 0,3 százalékponttal 2,9 százalékra javította, a jövő évit viszont 0,1 százalékponttal csökkentve 2,0 százalékra mérsékelte idei harmadik átfogó előrejelzésében.

A magyar gazdaság jövő évi lassulásával számoló várakozását az EBRD azzal a véleményével indokolta, hogy a magánszektorbeli beruházások értéke már az idei első fél évben csökkent, és a tavalyi évtől eltérően nem folynak nagyszabású gyárbővítések sem a külföldi tulajdonú ipari létesítményekben.

Az EBRD szerint mindemellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának hatásai is kezdenek halványulni.

A magyar gazdaság erőteljesen ki van téve a globális kereskedelem lanyhuló lendületének is, tekintettel arra, hogy exportjának 25 százaléka Németországba irányul, emellett jelentős a kitettsége a feltörekvő térség keresletével szemben is - áll az EBRD csütörtöki előrejelzésében.

A bank szerint mindemellett a költségvetési ösztönzés mozgástere is egyre korlátozottabb, mivel a magyar kormány igyekszik visszaszerezni befektetési ajánlású szuverén adósbesorolását a hitelminősítőknél.

Az EBRD szerint mindez együtt indokolja azt a várakozást, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jövőre 2,1 százalékra lassul.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank egyébként 0,2 százalékos átlagos GDP-növekedést vár 2015-re tevékenységi területének egészében a tavaly mért 1,8 százalékos átlagos növekedés után, és jövőre is csak 1,6 százalékig visszagyorsuló térségi GDP-bővülést valószínűsít.

MTI