2015. november 5. 18:25

A 2015-ös magyar gazdasági növekedésre adott előrejelzést az EBRD 0,3 százalékponttal 2,9 százalékra javította, a jövő évit viszont 0,1 százalékponttal csökkentve 2,0 százalékra mérsékelte idei harmadik átfogó előrejelzésében.

A magyar gazdaság jövő évi lassulásával számoló várakozását az EBRD azzal a véleményével indokolta, hogy a magánszektorbeli beruházások értéke már az idei első fél évben csökkent, és a tavalyi évtől eltérően nem folynak nagyszabású gyárbővítések sem a külföldi tulajdonú ipari létesítményekben.

Az EBRD szerint mindemellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának hatásai is kezdenek halványulni.

A magyar gazdaság erőteljesen ki van téve a globális kereskedelem lanyhuló lendületének is, tekintettel arra, hogy exportjának 25 százaléka Németországba irányul, emellett jelentős a kitettsége a feltörekvő térség keresletével szemben is - áll az EBRD csütörtöki előrejelzésében.

A bank szerint mindemellett a költségvetési ösztönzés mozgástere is egyre korlátozottabb, mivel a magyar kormány igyekszik visszaszerezni befektetési ajánlású szuverén adósbesorolását a hitelminősítőknél.

Az EBRD szerint mindez együtt indokolja azt a várakozást, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jövőre 2,1 százalékra lassul.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank egyébként 0,2 százalékos átlagos GDP-növekedést vár 2015-re tevékenységi területének egészében a tavaly mért 1,8 százalékos átlagos növekedés után, és jövőre is csak 1,6 százalékig visszagyorsuló térségi GDP-bővülést valószínűsít.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.