2010. május 14. 12:04

Az euróövezeti országokat sújtó adósságválság az exportkereslettől függő közép- és kelet-európai országokra is hatással lesz - állítja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza.

A nyugat-európai megszorító intézkedések keresletcsökkenéshez vezetnek, ez hat Közép- és Kelet-Európára is, amely nagy mértékben függ az euróövezeti exporttól - jelentette ki Erik Berglöf, a Reutersnek nyilatkozva, az EBRD zágrábi éves ülése kapcsán. Elmondta, hogy az eurózónából érkező negatív hatások tükröződnek majd az EBRD szombaton esedékes új idei növekedési előrejelzéseiben is.

Az EBRD már korábban figyelmeztetett, hogy a dél-európai felzárkózó térség, így Szerbia, Bulgária és Románia a nagy görög banki kitettség miatt érezheti erőteljesebben az euróövezeti válságot. Mint Berglöf elmondta, az alacsony euróövezeti kereslet elnyújthatja a globális válsággal szemben kevésbé ellenállónak bizonyuló országok, így Románia és Magyarország "szenvedését".

Az EBRD januári előrejelzésében a közép- és kelet-európai régió idei növekedésére 3,3 százalék szerepelt. A folytatódó válságkezelés és az ehhez szükséges jelentős tőkeemelés a két fő napirendi pontja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) péntek délután Zágrábban kezdődő éves közgyűlésének.

A részvényes országok és szervezetek képviselőiből álló kormányzótanács 19. közgyűlésén döntenek a közép-kelet-európai, valamint az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására londoni székhellyel életre hívott pénzintézet 50 százalékos tőkeemelési kérelméről. Jóváhagyó döntés esetén az EBRD tőkeállománya 30 milliárd euróra növekszik.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.