TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Bár a kisvállalkozók decemberben egy év haladékot kaptak az e-bevallás bevezetésére, ez a gyakorlatban keveset ér, hiszen a felkészülést ajánlatos már idén januártól elkezdeni. Ráadásul nekik kell megfizetniük a változás többletterhét is, derül ki az mfor.hu kontrolling-számvitel sorozatának aktuális részéből.

Kisvállalatok e-bevallása: melyek a fő problémák?

Ez már a múlté

Ráadásul a kisvállalkozók ezeket az adatokat maguk - kevés kivételtől eltekintve - nem tudják előállítani, s ehhez a "művelethez" anyagilag sem tudnak vagy kívánnak hozzájárulni. Emiatt a könyveléssel külső vállalkozót bíznak meg.

Bár az adatok szolgáltatását a kisvállalkozói kör részére írja elő a törvény, de azokat ténylegesen a könyvelő állítja elő. E tekintetben merülnek fel a gyakorlati problémák.

A kisvállalkozó állja a többletköltségeket

A kisvállalkozói kör eddig is fizetett díjat a könyvelőjének, s most azt gondolja, hogy a feladatot neki kell megoldania. Ez azonban csak részben igaz, mivel ez esetben szó sem lehet "megbízás"-ról. [ajanlo=1441][igazitas=left/]A vállalkozó ugyanis nem is tudja - vagy nem akarja tudni -, hogy ez az ő feladata. Legtöbbjük azt gondolja, hogy azért bíz meg könyvelőt, hogy az figyelje a bérszámfejtésre vonatkozó változásokat és a szerint teljesítsen számára. A többletmunkát a piac nem akarja elismerni.

Másrészt a könyvelőknek e feladat megoldásához olyan szoftvereket kell használniuk, amelyek alkalmasak a biztonságos adatszolgáltatásra. Ennek tárgyi feltételei vannak, például hardver, tűzfal, internet-csatlakozás. A könyvelők nyilvánvalóan piaci árat kívánnak érvényesíteni az e-bevallás szolgáltatásaikért. A kisvállalkozói kör viszont jellemzően olyan piac, amely ezt nem kívánja vagy nem tudja megfizetni.

Mindebből következik, hogy az e-bevallás 2007-től való bevezetése csak formai kedvezmény, amelyre igazában már 2006 januárjától fel kell készülni. Annak benyújtásának többletterhét - ha tetszik, ha nem - a kisvállalkozóknak kell megfizetniük.

Kerekes Anikó Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.