2015. augusztus 10. 14:55

Magyar állami közbejárással mentenének meg egy vajdasági magyar céget a megszűnéstől, és ezzel magyar cég is részt venne a szerbiai privatizációban.

Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos hétfőn Belgrádban Zeljko Sertic gazdasági miniszterrel tárgyalt az érintett vajdasági agrárcég privatizációjáról.

A zentai Mezőgazdasági Rt. több mint egymilliárd dináros (1 dinár= 2,59 forint) tartozást halmozott fel, a céggel szembeni csődeljárás már befejeződött, a vállalat privatizációja azonban még nem kezdődött el.

A vállalat vagyonát a miniszteri biztos tájékoztatása szerint mintegy 541 hektár saját földterület, valamint a bérelt állami földterülethez tartozó több mint 2400 hektárt lefedő öntözőrendszer képezi.

Budai Gyula tájékoztatása szerint a vajdasági vállalatot egy szintén mezőgazdasági tevekénységgel foglalkozó magyar cég vásárolná meg, a magyar fél célkitűzése pedig az lenne, hogy a magánosítást ne pályázat útján, hanem egy Magyarország és Szerbia közötti megegyezéssel folytassák le. A vállalat fennmaradásával közel kétszáz magyar dolgozó tarthatná meg munkahelyét.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak elengedhetetlenül fontos szerepe van abban, hogy segítse azokat a magyar cégeket, amelyek részt akarnak venni a szomszédos országok privatizációjában - fogalmazott Budai Gyula.

A miniszteri biztos aláhúzta: ha egyszer sikerül egy magyar cégnek részt vennie a szerbiai privatizációban, akkor talán a többi magyar cég is nagyobb bizalmat mutat majd. Reményét fejezte ki, hogy más cégek is érdeklődnek majd, hiszen Szerbia közel van, számos vajdasági vállalat privatizációját tervezik, és ráadásul magyar nyelvterületről van szó.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.