2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Univerzális számviteli nyelvet támogat a nagy könyvvizsgálók által vizsgált országok 90 százaléka.

A nemzetközi felmérésben további feladatként fogalmazódott meg az új standardok és értelmezések pontos és gyors lefordítása az adott ország nyelvére. A felmérésben szereplő országok 70 százaléka már átültette a nemzetközi standardokat saját nyelvére, ugyanakkor számos esetben a fordítást nem hitelesítette az IFRS-ért felelős nemzetközi bizottság, az IASB (International Accounting Standards Board). Ráadásul a fordítással rendelkezők mintegy egyharmada ítélte úgy, hogy a fordítások túl lassan készülnek el. "Magyarországon várhatóan 2003 júliusára készül el az IFRS-standardok teljes, hitelesített fordítása" – közölte Boros Judit.

Az IFRS-normák terjedésével egyre nagyobb szükség lenne megfelelő tréningekre is. Biztató, hogy a vizsgált országok 80 százalékában az IFRS egyetemi tananyag, ugyanakkor a válaszadók több mint harmada szerint a témát még nem kezelik súlya szerint a felsőoktatásban.

A nagy könyvvizsgáló cégek hangsúlyozzák, hogy a konvergencia sikeréhez, valamint a szakmai, oktatási és szabályalkotási infrastruktúra fejlesztéséhez együttműködésre van szükség a kormányok, az üzleti élet vezetői, és a könyvvizsgálat szakemberei között. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szabályok egységesítése alapvető fontosságú, de nem elégséges a pénzügyi jelentések színvonalának emeléséhez: a jobb összehasonlíthatóság csak akkor jelent ténylegesen magasabb szintű számviteli gyakorlatot, ha az írott szabályokat pontosan betartják és betartatják – figyelmeztetett Boros Judit.


Megjegyzés:

 • Az IFRS-konvergenciát támogató országok:

  • 58 %-a minden tőzsdei cégre a nemzeti számviteli normák helyett az IFRS-t alkalmazza, kivéve azokat a területeket, amelyeket az IFRS nem tárgyal.

  • 22 %-a "standardról standardra" elv alapján halad előre.

  • 20 %-a azon a területeken törli el a különbségeket, ahol az praktikus.

  • 57 %-ában kormányzati és felügyeleti kezdeményezésre folyik az áttérés.

  • 15 %-ában a standardalkotók kezdeményezésére folyik az áttérés.


 • A felmérés az IFAD (International Forum for Accountancy Development) munkáját támogatja. Az IFAD 1999-ben jött létre az International Federation of Accountants (IFAC) és a Világbank kezdeményezésére.


 • A Convergence 2002, valamint a 2001 és a 2000 éves felmérések megtalálhatók a www.ifad.net weboldalon.
LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.