2008. április 14. 07:59

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétvégi washingtoni tavaszi közgyűlésén Dominiques Stauss-Kahn vezérigazgató arra figyelmeztetett, hogy súlyos globális következményekkel járhat, ha az élelmiszerárak magasan maradnak.

Mint mondta, az élelmiszerárak jelentős emelkedése elsősorban a fejlődő országokban okoz gondot, de a világkereskedelemben szintén az egyensúlytalanságok növekedéséhez vezethet, ami már a fejlett országokra is hatással lesz. Strauss-Kahn szerint így ez már nem kizárólag humanitárius probléma.

Szombaton korábban Németország a tanácsozáson azt követelte, hogy jobban szabályozzák a bioüzemanyagok világpiacát, hogy megakadályozzák annak túlzott kiterjedését, és ezáltal az élelmiszer-alapanyagokra gyakorolt árfelhajtó és kínálatszűkítő hatását.

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet képviselője nagyrészt a fejlett országokat hibáztatta a magas élelmiszerárak kialakulásáért, mint mondta, a gazdag országok bioüzemanyagok iránti kereslete jelentős szerepet játszik az árak növekedésében.

Az IMF tanácskozáson elfogadott nyilatkozatban a szervezet vezető testülete sürgette, hogy az IMF és a Világbank más szervezetekkel közösen nyújtson pénzügyi és tanácsadói segítséget a magas élelmiszerárak gerjesztette gazdasági-szociális problémák megoldásához.

A közös nyilatkozat a globális problémákkal kapcsolatban megállapítja: a gazdasági kilátásokra ható kockázatok jelenleg még mindig a pénzügyi piacok zavarából és annak lehetséges rosszabbodásából erednek, összefüggésben a hitel-, illetve lakóingatlan-piaci válsággal. Ugyanakkor az inflációs kockázatok - a magasabb élelmiszer-, energia- és nyersanyagárak nyomán - szintén nőnek. A globális kockázatok megfelelő kezeléséhez a kormányoknak - a helyi adottságokat figyelembe véve - ellenőrzés alatt kell tartaniuk az inflációt.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.