2008. április 14. 07:59

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétvégi washingtoni tavaszi közgyűlésén Dominiques Stauss-Kahn vezérigazgató arra figyelmeztetett, hogy súlyos globális következményekkel járhat, ha az élelmiszerárak magasan maradnak.

Mint mondta, az élelmiszerárak jelentős emelkedése elsősorban a fejlődő országokban okoz gondot, de a világkereskedelemben szintén az egyensúlytalanságok növekedéséhez vezethet, ami már a fejlett országokra is hatással lesz. Strauss-Kahn szerint így ez már nem kizárólag humanitárius probléma.

Szombaton korábban Németország a tanácsozáson azt követelte, hogy jobban szabályozzák a bioüzemanyagok világpiacát, hogy megakadályozzák annak túlzott kiterjedését, és ezáltal az élelmiszer-alapanyagokra gyakorolt árfelhajtó és kínálatszűkítő hatását.

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet képviselője nagyrészt a fejlett országokat hibáztatta a magas élelmiszerárak kialakulásáért, mint mondta, a gazdag országok bioüzemanyagok iránti kereslete jelentős szerepet játszik az árak növekedésében.

Az IMF tanácskozáson elfogadott nyilatkozatban a szervezet vezető testülete sürgette, hogy az IMF és a Világbank más szervezetekkel közösen nyújtson pénzügyi és tanácsadói segítséget a magas élelmiszerárak gerjesztette gazdasági-szociális problémák megoldásához.

A közös nyilatkozat a globális problémákkal kapcsolatban megállapítja: a gazdasági kilátásokra ható kockázatok jelenleg még mindig a pénzügyi piacok zavarából és annak lehetséges rosszabbodásából erednek, összefüggésben a hitel-, illetve lakóingatlan-piaci válsággal. Ugyanakkor az inflációs kockázatok - a magasabb élelmiszer-, energia- és nyersanyagárak nyomán - szintén nőnek. A globális kockázatok megfelelő kezeléséhez a kormányoknak - a helyi adottságokat figyelembe véve - ellenőrzés alatt kell tartaniuk az inflációt.

MTI/Menedzsment Fórum