2011. május 20. 14:43

Úgy tűnik, a görögök körüli huzavonában, ha pénzügyileg nem is jelentős, pszichikailag ugyanakkor fontos döntést hoztak csütörtökön a norvég politikusok. Kijelentették ugyanis, hogy nem hajlandók tovább finanszírozni Görögország megmentését.

Látszólag jelentéktelen bejelentést tett csütörtökön a norvég külügyminiszter, amikor arról nyilatkozott, hogy országa nem hajlandó részt venni Görögország pénzügyi megmentésében. A skandináv ország ugyan gazdag, komoly tartalékokkal rendelkezik, ám miután nem tagja sem az eurózónának, sem az Európai Uniónak, elvileg a görög kérdés nem az ő asztaluk.

Pénzügyi szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet a döntést követő kommentárra. A svájci NZZ Online információ szerint Norvégia azért állítja le a segélyezést, mert Görögország nem teljesítette a folyósítás feltételeit.

Érdekesség, hogy a görögök szerdán jelentették be azt a szándékukat, hogy a korábban ígért összegnél jóval nagyobb megszorító csomagot léptetnének életbe. Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a kiadáscsökkentés és bevételnövelés 6 milliárd eurót fog kitenni, míg korábban csak egy hárommilliárd eurós csomagról volt szó, de európai partnereik nyomására "emelték a tétet". A pénzügyminiszter szerdán kifejtette, a pótlólagos megszorításokra azért van szükség, hogy a görög kormány tartani tudja korábbi vállalását, azaz az idei évre tervezett 7,5 százalékos államháztartási hiányt.

Más kérdés, hogy sokak szerint a megszorítások nem segítenek a görögökön, mivel azok tovább erősítik a gazdasági recessziót, aminek eredményként a GDP arányos hiány, illetve adósság nemhogy csökkenni, de egyenesen növekedni fog.

mfor.hu

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés