<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hiába vetette fel az elmúlt hetekben az ellenzék az élelmiszerek és az üzemanyagok adójának csökkentését, azt Veres János - a költségvetést érintő súlyos költségekre hivatkozva - visszautasította. Pénzügyminiszterét támogatva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kétségbe vonta az ellenzéki javaslat megvalósíthatóságát, amire a költségvetési bizottság is nemet mondott. A kérdés azonban ismét napirendre kerülhet, miután az agrárlobbi az élelmiszerek áfájának kedvezményes kulcsba sorolását kezdte el szorgalmazni. Ezzel kapcsolatban a kormány legnépszerűbb tagja, Gráf József földművelésügyi miniszter is ellentmondásosan foglalt állást. Mfor.hu háttér.

Ésszerűség vagy népszerűség? (Mfor-montázs)

A Fidesz július elején törvényjavaslatot terjesztett be, amely értelmében csökkenne az üzemanyagok, az alapvető élelmiszerek, valamint a távhő fogyasztói ára.

Az ellenzéki elképzelés szerint a lépés már csak azért is megvalósítható, mert az államnak az elmúlt időben tízmilliárd forintos nagyságrendű többletbevételei keletkeztek az áremelkedés miatt, vagyis a költségvetésnek van mozgástere az adócsökkentésre.

Mást gondol a pénzügyi tárca, mint az agrár?

A kormány a javaslatokat már másnap elutasította, arra hivatkozva, hogy azok olyan bevételkiesést okoznának a költségvetésnek, amely miatt vissza kellene fogni a szociális kiadásokat, vagy a deficitet kellene növelni. Veres János számításai szerint mintegy 320 milliárd forint adókiesést eredményeznének a Fidesz javaslatai, ugyanis az élelmiszerek húsz százalékos áfájának öt százalékos tartományba sorolása 260 milliárd forintba kerülne éves szinten. A távhő adójának mérséklése 26 milliárdot tenne ki, míg az üzemanyagáré 33,4 milliárd forintot. A miniszter érvei hatottak a parlamenti bizottságokban is, így még mielőtt szavazásra kerülhetett volna sor, elhalt a felvetés.

Úgy tűnt, hogy Veress János elutasításával az ügy nyugvópontra jutott, ám a napokban Gráf János egy nyilatkozatában megpendítette a liszt és a tőkehús áfája mérséklésének lehetőségét. A szocialista politikus szerint a pénzügyminiszter által hangoztatott 260 milliárd forint helyett csak ennek töredéke lenne a költségvetés bevételkiesése az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével.

Az agrártárca vezetője végül azonban mégis visszakozott, miután találkozott a pénzügyminiszterrel. Pedig eközben az ellenzéki párt már kijelölte Font Sándort arra a feladatra, hogy egy találkozón vitassa meg az áfa csökkentési lehetőségeket.

A távfűtés olcsóbb lesz?

Az MSZP a kormány támogatásával már kidolgozta azt a javaslatot, amely valódi megoldást jelent a távfűtéses lakásokban élők számára, tudatta a napokban közleményben Kékesi Tibor, az MSZP képviselője. Ezzel reagált László Tamás fideszes képviselő kritikájára, amely szerint a kisebbségi kormány éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit kellene.

Több szakértő úgy véli, hogy hiába hoz fel Veres János közgazdasági érveket ebben a témában, a kérdés teljes mértékben politikai jellegű. Ennek alátámasztására érv, hogy a kormány 2006-ban, a választások előtt minden gond nélkül csökkentette az áfakulcsot, és akkor nem merült fel, hogy ez jelentős bevételkiesést okozna az államkasszának. (Igaz, részben az akkori lépések következménye volt a költségvetés rekordmértékű hiánya, ami a gazdasági megszorításokat kikényszerítette - szerk.)

A kormány által most hangoztatott érvek és a korábbi lépései közötti ellentmondást a Fidesz kommunikációja ki is használja. Az ellenzéki párt ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy 2001-ben a polgári kormány az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését választotta a hirtelen világpiaci áremelkedés hatásának mérséklésére.

Az áfa- és adócsökkentés ellenzői előveszik azt az érvet is, hogy az Európai Unió szabályai nem teszik lehetővé a mérséklést. A közösség normái szerint ugyanis a tagállamok kétféle kulcsot alkalmazhatnak: egy kedvezményes kulcsot és - minden más termékre - egy egységes kulcsot. Utóbbi nálunk húsz százalék. Igaz, ilyenkor soha nem esik szó a kivételekről: például a briteknek a gyermekruházati cikkekre engedélyezték a nullás áfakulcsot.

Az agrárlobbi az áfacsökkentés mellett

A hétvégén egyébként újabb fejezettel bővült a történet: a Baromfi Terméktanács fizetett hirdetésben foglalt állást az élelmiszerek áfájának húszról öt százalékra csökkentése mellett. Ebből arra lehet következtetni, hogy az agrárszakmai szervezetek így kívánják ismét fellendíteni a csökkenő élelmiszerfogyasztást.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.