3p

Garancsi bankja Garancsi focicsapatát hitelezi, a biztosíték pedig olykor a saját cége által adott szponzori pénz.

Hiába az egyik legnagyobb bevétellel rendelkező focicsapat a Videoton, ez még nem jelent automatikusan problémamentes gazdálkodást és év végi nyereséget. Főleg, hogy a bevétel közel kétharmada csak a fizetésekre elég. Így - akárcsak a többi csapatnál - itt is nagy szerepe van az egyéb bevételeknek, sőt olykor a külső forrásnak is. A folyamat a hazai foci anyagi helyzetét minimálisan is ismerők számára nem igazán szolgálhat újdonsággal. A háttérben azonban érdekes dolgokra bukkantunk. 

Adott tehát a Videoton, ami Orbán Viktor baráti köréhez tartozó Garancsi István tulajdona, akinek a focicsapata mellett van reklámcége, bankja, kaszinója és több építőipari vállalkozása is. Önmagában az, hogy egy vállalkozó a saját focicsapata mellé szponzorként feltünteti az egyik vállalkozását is, teljesen rendben lévő történet. Az mondjuk már egy másik kérdés, hogy a szponzorként megjelenő cég rendkívüli gyakorisággal tud állami közbeszerzést megnyerni. Így tehát még az sem ördögtől való elképzelés, hogy az ilyen láncolatokon keresztül valamennyi állami forrásból érkező pénz is érkezik.   

Garancsi cége azonban nemcsak szponzorként, hanem hitelezőként is feltűnik a Vidi mellett - legalábbis erre a következtetésre jutunk a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint. 
 
Garancsi István és Orbán Viktor (Fotó: MTI) 

A fehérvári focicsapatnak idén ez már sorozatban a harmadik olyan éve volt, amikor elzálogosította a szponzori támogatásait, többek között a Garancsi építőipari cégétől érkezőt is. 2017. december 5-én a Garancsi érdekőrébe tartozó Duna Takarék zálogjogot jegyzett be a Mol Nyrt.-vel, a Magyar Építő Zrt.-vel, a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel és a Strabag Kft.-vel kötött szponzorálási szerződésből származó díjbevételre összesen 1 milliárd forint értékben. 

2016-ban ugyanez zajlott le, csak előbb májusban jegyeztek be zálogjogot Garancsi két cégétől érkező pénzekre, 
  • a Market Építő Zrt.-től, 
  • és a Vilati Szerelő Kft.-től érkezőkre, 
majd szeptemberben újabb zálogjogot jegyeztek be, ekkor
  • a Market Építő Zrt.-vel (Garancsi cége),
  • a Mol Nyrt.-vel, 
  • a Strabag Kft.-vel, 
  • a Vilati Szerelő Zrt.-vel (szintén Garancsié) kötött szponzori szerződés alapján érkezőkre. 
2015 decemberében még csak a Moltól és a Strabagtól érkező támogatásokra lett zálogjog bejegyezve. Mind közül azonban a legérdekesebb a 2016-os év.
 
Ekkor ugyanis feltételezhetően a Garancsihoz köthető bank valamilyen hitelt, kölcsönt nyújtott a vállalkozó saját tulajdonában álló focicsapatnak, ami biztosítékként elzálogosította többek között a tulajdonosának más cégeitől érkező támogatásokat is. Ezzel pedig bezárult a kör, a pénz pedig majd valahol kiköt. 
 
Székely Sarolta
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!