2018. január 11. 14:46

Számos szakértő ostorozta az utóbbi időben az Európai Központi Bankot (EKB), amely eddig jobbára csak kullogott az események után. Most úgy tűnik Mario Draghi és csapata proaktív lehet, erre az euró árfolyama meg is ugrott.

Viszonylag világos üzenetet küldött Frankfurtból az EKB, hamarosan véget ér a három évvel ezelőtt indított kötvényvásárlási programjuk (QE), sőt elképzelhető, hogy az amerikai jegybankhoz hasonlóan ők is megkezdik a kamatok emelését. Többek között ezeket olvassák ki az elemzők z EKB decemberi ülésének most megjelent jegyzőkönyvéből. A QE programot tavaly 2018 szeptemberéig hosszabbították meg, ám a napokban volt már olyan bankár, aki kilátásba helyezte, hogy kedvező folyamatok esetén előbb is véget érhet.

A reggel még 1,940-es szint körül álló euró-dollár árfolyam a hírek hatására éles fordulatot vett, és viszonylag gyorsan elérte az 1,20-as szintet. Az erősödő euró mellett a tőzsdéket sem hagyta hidegen az információ, a német piac például a délelőtti kisebb plusz után 0,6 százalékos mínuszba fordult át.

Az elmúlt években világszerte elképesztő mennyiségű „ingyenpénz” toltak a jegybankok a piacokra, a likviditás bőség pedig világszerte a részvénypiacok újabb és újabb rekordjait eredményezte. Több elemző a kiemelkedő pénzbőséggel magyarázza azt is, hogy a kriptoeszközök az utóbbi egy évben követhetetlen emelkedést mutattak. Csak az EKB a QE programja keretében 2550 milliárd euró értékben vásárolt kötvényeket.

Ugyanakkor egyre több elemző véli úgy, hogy a rendszer immár kontraproduktív, a plusz likviditás nem jelenik meg a gazdaságban, és nem járul hozzá a további növekedéshez. A mesterségesen alacsony hitelköltségek ugyanis több kárt okoztak, mint a jó, és számos helyen felütötték a fejüket az eszközárbuborékok, egyes területen, mint a már említett kriptovaluták pedig nagyon felgyorsították azt. Emellett számos olyan elemző van, aki szerint a részvénypiacok is erősen túlértékeltté váltak, de megjelentek olyan vélemények is, hogy több észak-európai országban az ingatlanpiacon van kialakulóban komolyabb lufi.


Ugyanakkor egyes elemzők úgy vélik, hogy a gazdasági fundamentumok nagyon erősek, az egész unióban masszív növekedés figyelhető meg. A szűk keresztmetszetet már rég nem az olcsó tőke, sokkal inkább a számos helyen tapasztalható munkaerőhiány jelenti. Emiatt pedig az EKB várható lépései nem kellene, hogy nagy felfordulást okozzanak. A részvénypiacokon az eddigi állandó emelkedés után ugyanakkor könnyen lehet, hogy fordulatot hoz, ha az EKB a mostani mérlegállomány leépítését is megkezdené. A szaksajtóban tapering-ként jellemzett folyamat – rövid távon - jó eséllyel gyengülő részvényárakat és erősödő eurót eredményezne.

mfor.hu