2016. február 22. 04:16

Abban az esetben, ha sikerülne a nemzetgazdasági tárcának nullásra kihozni a 2017-es költségvetést, Európa elitklubjába kerülne Magyarország. Erre a teljesítményre ugyanis nem sokan képesek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten egy nyilatkozatában váratlanul arra utalt, hogy a 2017-es büdzsét már a nullás költségvetés jegyében igyekeznek összeállítani. Igaz, ez még egyáltalán nem biztos, hogy 100 százalékosan össze is jön, lehet erre még 1-2 évet várni kell majd, de ha sikerül, akkor Európa élvonalában egy kis létszámú klubhoz csatlakozna hazánk. Legalábbis a jelenleg elérhető legfrissebb adatok alapján.

Az Európai Unióban nem sok, egészen pontosan 5 ország képes nullás költségvetés mellett működni, vagy úgy, hogy többet termeljen, mint amennyit fogyaszt.

Ezen a téren Norvégia toronymagasan vezeti a ranglistát, hiszen 2014-ben a GDP-jének 9,1 százalékának megfelelő többlettel zárt a költségvetése, de a korábbi években ennél csak jobb teljesítményt mutatott: 2011-ben és 2012-ben is egyaránt 13 százalék feletti szuficit termelődött a büdzséjében.

A rangsorban utána következő négy ország már sokkal kisebb mértékben tud a fogyasztásánál többet termelni. Dánia és Luxemburg 1,5-1,4 százalékos többlettel zárta 2014-et, míg Észtország és Németország 0,7 és 0,3 százalékkal.

Norvégia mellett még egyébként Luxemburgot érdemes kiemelni a fenti ötösfogatból, hiszen költségvetése annyira stabil lábakon áll, hogy még a válság utáni 2 évben is csupán 0,5 százalékos deficitet termelt. Ellenben például a német 3-4 százalékos hiánnyal, ráadásul a németek költségvetése 2005-2014 között többször zárt a mínusz tartományban, mint a pluszban.

A 2014-es évben Magyarország a rangsor középmezőnyébe került 2,5 százalékos deficittel, ami kicsivel jobb adat az eurózónás és az uniós átlagnál is, sőt a visegrádi országok közül is csak Csehország tudta jobban féken tartani a költségvetési hiányát.

Európán túl

A CIA Factbook adatai szerint a

220 országnak 14,5 százaléka, vagyis 32 ország rendelkezik nullás vagy pluszos költségvetéssel.

Az élen egy Polinéziához tartozó óceániai állam, Tuvalu áll, ahol 2013-ban a GDP 30,1 százalékának megfelelő többlettel zárt a költségvetés. Mögötte jókora lemaradással Makaó áll, 14,9 százalékkal, a dobogó harmadik fokán pedig a Hawaii és Ausztrália között található Kiribati áll 11 százalékos többlettel.

A világ sereghajtója - talán egyáltalán nem meglepő módon - az egyre súlyosabb gazdasági problémákkal küzdő Venezuela, ahol a költségvetés tavaly a GDP 109,9 százalékának megfelelő hiánnyal zárhatott a becslések szerint. Előtte 49,3 százalékos deficittel Líbia és 42,5 százalékos mínusszal a dél-kelet ázsiai Kelet-Timor áll.

Székely Sarolta
mfor.hu