2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legfrissebb adatok szerint bár csökkent a késedelemben lévő lakossági hitelek aránya a teljes állományon belül, a gépjárműhiteleknél egyre nagyobb részt tesz ki a legproblémásabb állomány.

A háztartások hitelállományának 17,3 százaléka 90 napon túli késedelemben volt a második negyedév végén - derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss adataiból. Az arány az állomány folyamatos javulására utal, hiszen az első negyedévben még 17,8 százalékos volt a késedelmes hitelek nagysága, tavaly év végén pedig 18,1 százalékos.

A minőségi javulás azonban nem figyelhető meg minden hiteltípus esetén. A legtöbb késedelmes állomány a szabad felhasználású hiteleknél van, ahol immár harmadik negyedéve 31,2 százalék a 90 napon túli késedelemben lévő hitelállomány. Nem sokkal marad el ettől a gépjárműhitel. Itt ugyanis a második negyedévben 0,7 százalékponttal 24,7-re ugrott a késedelmes hitelek aránya, igaz ugyanakkor ez még mindig jobb helyzetre utal,2015 harmadik negyedévében ugyanis az állomány 40,1 százaléka csúszott 90 napon túli késedelembe.

Noha a legkevesebb a csúszásban lévő állomány a támogatott lakáshitelek esetében, a második negyedévben mégis nőtt az arány, 3,9 százalékra az előző negyedévi 3,8-ról.

A piaci lakáshitelek 14 százaléka volt 90 napon túli csúszásban, ami 0,8 százalékponttal alacsonyabb az első negyedévinél.

Ennél jóval nagyobb javulás mutatkozott az áruvásárlási hiteleknél, hiszen míg az első negyedévben még 12,5 százalék volt a késedelmes állomány nagysága, a második negyedévre ez 10 százalékra apadt. A személyi hitelek 10,1, a folyószámla-hiteleknek pedig 8,8 százaléka volt 90 napon túli csúszásban az MNB adatai szerint.

Érdemes megjegyezni még azt is, hogy a személyi hitelek 10,1 és a folyószámla-hitelek 8,8 százalékos késedelmes aránya rekordak számít, hiszen a válság óta ennyire alacsony a késedelmes állomány részesedése még nem volt.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!