2017. július 2. 04:31

Az idei év első felében számos olyan tőke- és pénzpiaci termék volt, amely igen jól teljesített, ám a kriptovaluták mindent vittek.

A befektetések egy része komoly kockázatot hordoz magában, ezeknek a termékeknek a tartása akár rövid távon is komoly izgalmakat hozhat. Naponta ugyanis képesek akár 10-20 százalékkal is drágulni huzamosabb ideig, hogy aztán a nyereséget (vagy annak egy részét) néhány nap alatt leadják egy zuhanással.

Hasonlónak lehettek tanúi az elmúlt hónapokban azok, akik a pénzüket kriptovalutákba fektették, hiszen a Bitcoin vagy az Ethereum elképesztő módon drágult az első félévben. Igaz, az utóbbi hetekben az árfolyam meglehetősen ingadozó lett, és nemritkán napon belül is 10-15 százalékos sávban „csapkod” a kurzusuk. Hétfőn az Ethereum kifejezetten gyászosan zárt, hiszen egyetlen nap alatt értékének közel negyedét veszítette el a dollárhoz képest, de a Bitcoinnak is volt a hónap elején igencsak rossz napja, amikor 15 százaléknál nagyobb zuhanást szenvedett el.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy az amerikai tőzsdék volatilitását (extrém elmodulásait) mérő legnépszerűbb index, a VIX az utóbbi hónapokban nem csak, hogy kifejezetten unalmas lett, de történelmi mélypontja környékén tanyázik, akkor még inkább érthető, hogy a nagy mozgásokra vadászó spekulánsok számára egy kriptovalutába történő belépés igazi adrenalinfröccs.

Persze nem csak a „vérszagot” fogó spekulánsok mozdultak rá a kriptopénzekre, hanem egyre több befektető lát fantáziát ezekben. A piacuk ugyanis egyre nagyobb, közülük a legismertebb, a Bitcoin már messze nem az a kis egzotikus termék, ami 3-4 éve volt, amely néhány lelkes informatikusnak szolgált játszótérnek. A digitális pénznemek ugyanis 2017-ben számos kulcsfontosságú mérföldkövet értek el, a Bitcoin és az Ethereum által vezetett összes kriptoszekció együttes piaci értéke meghaladta a 100 milliárd dollárt, és jelenleg 104 milliárd dollárnál tart.

Érdekesség, hogy többek között a kriptopénzeknek köszönhetően a félvezető vállalatok papírjai is elkezdtek ébredezni, az úgynevezett "bányászok", ugyanis egyre többen vannak és egyre nagyobb teljesítményű számítógépeket biztosítanak annak érdekében, hogy a delokalizált titkosítási rendszert biztosítsák a valutákhoz. Ez az informatikai háttér minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy miközben az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt az informatikai fenyegetettség, és több nagy visszhangot kapott zsarolóvírus (WannaCry, Petya) okozott globálisan problémákat, addig a kriptovaluták esetében nem merült fel ilyen kockázat.

Érdekli a tőzsde és a befektetések, esetleg Ön is vásárolna? Regisztráljon az Mfor Trader szolgáltatására, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Nem véletlen, hogy egyre több nagyvállalat és befektetési vállalkozás érdeklődése erősödött, ugyanakkor a szabályzó hatóságok még bizalmatlanok. Márciusban például az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) elutasította az első Bitcoin elszámolású befektetési alap elindításának jóváhagyását.

A fokozódó kereslet, erősödő árfolyamokkal járt idén, még ha az elmúlt hetekben meg is tört a lendület. A Bitcoin idén 165 százalékkal nőtt, míg az Ethereum még ennél is sokkal jobban. Utóbbi tavaly év végén még 8,4 dolláron állt, míg az elmúlt napokban 300 dollár körül kereskedtek vele. Természetesen az ilyen ütemű további erősödésre semmiféle garancia sincs, sőt könnyen lehet, hogy lesz olyan kriptovaluta a több tucatnyiból, amely el fog tűnni, általánosságban azonban az elemzők jelenleg pozitívnak látják a Bitcoin és társainak jövőképét.

mfor.hu