<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A nemzetközi piacokon a mezőgazdasági termények ára folyamatos csökkenést mutat, emellett az árak volatilitása is mérséklődik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most megjelentetett előrejelzéséről, a Food Outlookról készült sajtóközlemény alapján.

A FAO Rómában közzétett tájékoztatása szerint a FAO élelmiszerár-indexét a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.

A FAO közleménye szerint a mutató 6 éve nem tapasztalt mélypontot ért el augusztusban. A szeptemberi eredmények szerint elenyésző mértékben, de nőtt az index. A mostani 165,3 pontos érték még így is közel 20 százalékkal alacsonyabb a korábbi év ugyanezen időszakához képest.

Ebből az a következtetés vonható le, hogy a közelmúlt változásai egy csökkenő és egyre kiegyensúlyozottabb árszintet jeleznek előre - idézi Adam Prakash és Friederike Greb, a FAO szakértőinek véleményét a közlemény.

Példaként hozza ugyanakkor az elemzés a rizs árát, ami általában nem mozog együtt a többi gabonáéval. Továbbá azt, hogy a cukorárak gyakran ingadoznak, 1990 óta több mint 12 alkalommal produkáltak legalább 50 százalékos kilengést. A hús és tejtermékek - romlandóságuk miatt - kis késéssel bár, de az esetek többségében követik az általános tendenciát.

Az elemzés kitér rá: most a globális termelés a raktárkészletek bősége ellenére a kereskedelemben forgó gabona mennyisége majdnem 3 százalékot csökkent - ez 364 millió tonna - a korábbi június-júliusi időszakhoz képest.

A globális szinten csökkenő élelmiszerárak középpontjában a legfontosabb szemes termések állnak. A FAO legutóbbi Gabonakészletek és -igények című gyorsjelentése szerint a 2016-os évet a világ várhatóan 638 millió tonna egyenleggel zárja ezen a területen. Ez 4 millió tonnával kevesebb a nyitóadathoz képest.

A világ gabonatermése - 2534 milliárd tonna - az előrejelzések szerint a korábban vártnál alig 1 százalékkal alacsonyabb a 2014-es évi rekordhoz képest. A háttérben az Egyesült Államok alacsonyabb kukorica-termésátlaga áll - tartalmazza a közlemény.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.