3p

"Keményvonalas" euróövezeti kormányilletékesek az újabb görög segélycsomag helyett most már inkább hagynák csődbe menni Görögországot - írta szerdán a Financial Times.

A napilap felidézi, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup jövő hétfőre halasztotta a görög segélycsomag megvitatására eredetileg szerdára összehívott tanácskozását, és ezt Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke azzal indokolta, hogy Görögország nem teljesítette a második EU/IMF-segélycsomag folyósításának előfeltételeit.

A Financial Timesnak azonban "magas beosztású európai illetékesek" elmondták: az euróövezeti pénzügyminisztériumok vezető tisztviselőiből álló euró-munkacsoport előző napi ülését "egyre szélesedő megosztottság" jellemezte abban a kérdésben, hogy Görögországnak egyáltalán szabad-e bizalmat szavazni egy újabb segélycsomaggal.

A késés a lap szerint növeli annak kockázatát, hogy Görögország már a jövő hónapban törlesztésképtelenné válik, tekintettel arra, hogy lejár egy 14,5 milliárd eurós kötvényadósság.

Az euróövezeti kormányok egy csoportja azonban - különösen azok az országok, amelyek még megőrizték lehető legjobb, "AAA" hitelminősítői adósosztályzatukat - "már nem hisznek abban", hogy Görögország valaha is teljesíteni fogja az alku alapján ráháruló kötelezettségeket - áll a Financial Times írásában.

A lap szerint "keményvonalas német, holland és finn illetékesek" most már egyre inkább azt szorgalmazzák, hogy engedjék Görögországot csődbe menni.

A Financial Times idéz egy magas beosztású euróövezeti illetékest, aki szerint "mind közelebb van a (görög) törlesztésképtelenség ... Németország, Finnország és Hollandia kezdi elveszteni türelmét".

A lap szerint "az észak-európaiak növekvő merészségének" egyik fő oka az az egyre erősebb meggyőződés, hogy az EU a járvány terjedése ellen felhúzott euróövezeti tűzfallal képes lenne kordában tartani a rendezetlen körülmények közepette bekövetkező görög törlesztésképtelenség hatásait. Egyes illetékesek szerint mindemellett a piacok is beárazták már a görög csődöt, így ennek negatív reakciói is korlátozottak lennének.

A piac a kockázati árazások alapján valóban jó ideje biztosra veszi a görög államcsődöt.

A CMA DataVision szerint a CDS decemberi utolsó árazásai alapján sorolta be a vizsgált szuverén adósokat - a világ legkockázatosabb államadósa 2011 végén Görögország volt, olyan országokat megelőzve az adóskockázati listán, mint Pakisztán, Venezuela, Argentína, Ukrajna vagy Egyiptom.

Ez ugyanakkor a törlesztésképtelenné válás szinte bizonyosan Görögország euróövezeti tagságának végét is jelentené.

A Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzési forgatókönyve alapján Görögország már az idén távozik az euróövezetből, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt két évig tartó - 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos - euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!