2011. november 4. 06:49

Helyes döntés volt a kormányzati szerkezetben a gazdasági erőforrás koncentrálása - hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott "Tárcatükör a Közgázon" című közpolitikai beszélgetésen.

Fellegi Tamás ismertette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozik a fejlesztés, közbeszerzés, az állami vagyon, az infrastruktúra, a közlekedés, az energia, a klímapolitika, valamint a magyar-orosz, a magyar-kínai és a magyar-ukrán külgazdasági kapcsolatok. A fejlesztési miniszter kitért arra, hogy a magyar EU-elnökséget követően áttekintették a tárca belső viszonyait, és a hatékonyabb, operatív működés érdekében átalakították a szervezetet, hat államtitkárságból négyet hoztak létre.
 

A rendezvényen Scheiring Gábor, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője elmondta: az ellenzéki párt kezdetben bizakodó volt az új kormányzati struktúra működését illetően, amelyben benne volt a reálgazdaság koordinált fejlesztésének lehetősége, de ezt szerinte a kormánynak még nem sikerült "aprópénzre váltania".

Fellegi Tamás szólt arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számos közpolitikai területet fed le, és ezekre az elmúlt másfél évben sikerült stratégiát alkotni. A Nemzetgazdasági Minisztériummal való együttműködésükre vonatkozó kérdésre válaszolva Fellegi Tamás közölte: természetes dolog, hogy vannak ütközések, de egy irányba mennek még akkor is, ha részletkérdéseket eltérően ítélik meg. Fellegi Tamás hangsúlyozta: a kormánypolitikáért minden kormánytag felelős, még akkor is, ha nem felügyeli az adott területet, hiszen a kormánydöntés közös.

A fejlesztési miniszter kérdésre válaszolva kijelentette: nem volt tisztogatás a tárcánál, a hozzájuk tartozó intézményeknél, hanem átvilágítási folyamat alapján hajtották végre a személycseréket. Példaként említette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél és a közreműködő szervezeteknél hatékonysági problémák miatt váltottak le vezetőket. A kormányváltás előtt az intézmény heti 5 milliárd forintot helyezett ki a gazdaságba, a kormányváltás után egy évvel ez az összeg heti 16 milliárd forintra emelkedett, jelenleg pedig a mutató eléri a 20 milliárd forintot.

Ezzel kapcsolatban az LMP politikusa megjegyezte: az 5 milliárd forintos uniós forrás kifizetés a 2007-2008. évi viszonyokra vonatkozik, 2007-ben pedig alig voltak kiírások. Erre reagálva Fellegi Tamás közölte: a bázis arcpirítóan alacsony volt, de ezt nem a jelenlegi kormányon kell számon kérni.

A fejlesztési miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a kínai kapcsolatok stratégiai alapelveit sikerül lefektetni, köztük azt, hogy Magyarország EU-tagországként a közösségi szabályok között alakítja lehetőségeit.
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.