2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csaknem ötmilliárd fontot vontak ki a brit befektetési alapokból júliusban, az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról tartott népszavazás után. Ez az utóbbi három évben mért legnagyobb veszteség - írta a Financial Times.

A lap szerdai száma szerint júliusban 4,7 milliárd fonttal (1707 milliárd forinttal) csökkent a brit befektetési alapokban elhelyezett összeg a júniusi hárommilliárdos kivonás után. Európa más részeiben viszont nőtt a befektetési kedv: összességében 15,8 milliárd euróval bővültek a befektetési alapok, ami a második legmagasabb havi érték ebben az évben.

Az adatokat szolgáltató Morningstar tanácsadó cég szakértője szerint jelentősen nőttek az eladások júliusban, az ügyfelek elsősorban részvényalapokat adtak el, a pénzt pedig pénzpiaci alapokba helyezték. Ali Masarwah szerint a kockázatok megjelenése esetén jellemző, hogy növekszik a pénzpiaci alapok iránti érdeklődés, a befektetők lényegében készpénzre váltanak. Júliusban 470 millió font áramlott a brit pénzpiaci alapokba. Ennél nagyobb érdeklődés csak a fix kamatozású megtakarítások iránt mutatkozott, 759 millió fontot helyeztek el ilyen jellegű alapokba.

Az alapkezelők csaknem kétharmada jelzett kivonásokat a brit alapokból júliusban. A legnagyobb veszteséget a Columbia Threadneedle szenvedte el, 662 millió fontot vontak ki brit portfólióiból. Mindössze néhány olyan cég volt, amelyet nem érintett a pánik, és legalább 90 millió fonttal növelni tudta a beáramló befektetéseket.

Szakértők szerint ugyanakkor javult a bizalom, és július második, valamint augusztus első felében hasonló volt a befektetési kedv, mint 2015. azonos időszakában. Ez arra utal, hogy a június 23-i népszavazást követő héten és július első tíz napjában volt a legnagyobb az ijedtség a politikai bizonytalanság és a gazdaság kilátásaival kapcsolatos aggodalmak miatt, azóta viszont "csaknem minden visszatért a rendes kerékvágásba".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!