2007. október 20. 09:44

Bár valamelyest javult a helyzet, még mindig nem múlt el a veszély a nemzetközi pénzpiacokon a világ gazdasági nagyhatalmainak pénzügyi vezetői szerint.

A G7 pénzügyi vezetői hét végi washingtoni tanácskozásukon ígéretet tettek: mindent megtesznek azért, hogy továbbra is erőteljes legyen a világgazdaság növekedése, és korlátozzák a jelzálogpiaci válságból eredő károkat.

A hét legfejlettebb ország (G7) pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek megbeszéléseit követő közös közlemény ugyanakkor hangsúlyozza: bár az utóbbi időben valamelyest javult a helyzet a nemzetközi pénzpiacokon, a veszély még egyáltalán nem múlt el, változatlanul nagy kilengések mutatkoznak a pénzpiacok működésében, s ezeket szoros figyelemmel kell kísérni.

Konkrét akcióprogramban nem állapodtak meg a pénzügyi vezetők, először fel akarják tárni a válsághoz vezető okokat. Ez lesz a feladata annak a testületnek, amely a központi bankok, szabályozó hatóságok, nemzetközi pénzügy szervezetek - így a Nemzetközi Valutaalap - képviselőiből áll, s vezetője az olasz központi bank elnöke. A Pénzügy Stabilitási Fórum elnevezésű testület jövő áprilisra készíti el jelentését, s tesz konkrét javaslatokat a problémák orvoslására.

Mindamellett a pénzügy vezetők már most felhívták a figyelmet arra, hogy legfőképpen a hitelminősítő intézeteknek és a bankoknak kell levonniuk a tanulságokat a válságból, s fontosnak tartották a pénzügyi szektor nagyobb ellenőrzését, működésének nagyobb átláthatóságát is.

Nagyobb átláthatóságot és világos működési alapelvek lefektetését sürgették a tanácskozás résztvevői az úgynevezett szuverén vagyonalapok, azaz az állami - elsősorban kínai, orosz, dubai, szaud-arábiai - kezelésben lévő befektetési alapok esetében is.

A pénzügyi vezetők gyorsabb ütemű jüanfelértékelésre szólították fel Kínát, ugyanakkor a közlemény konkrétan nem foglalkozik az euróval, a dollárral és a jennel.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.