<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, így az öngondoskodás nem kerülhető meg, ebben egyetértett Békesi László volt pénzügyminiszter és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke a Generali Biztosító keddi budapesti nyugdíjkonferenciáján.

Heim Péter szerint a magyar állami nyugdíjrendszer egyik alapproblémája az élve születések számának csökkenése: amíg 1976-ban 185 ezer volt, most  évi 92-102 ezer, 20 év múlva 75-80 ezer lesz. Emellett a 20-64 éves korúak 12 százaléka rokkantnyugdíjas, szemben a 6 százalékos  OECD átlaggal - jelezte a másik problémát a Századvég elnöke.

A megoldás egyik kulcsa a családi adózás, azaz a születések ösztönzése, és emellett "ha pisztolyt tesznek a fejemhez", az öregségi öngondoskodás adókedvezménye - fogalmazott Heim Péter, aki szerint először a közgazdászok között kell lefolytatni a szakmai vitát a nyugdíjrendszerről, majd ezt követően az egész társadalommal.

Békesi László a hosszú távú öngondoskodás adókedvezményére voksolt, s ezért is bírálta élesen a tőkefedezeti rendszer, azaz a magánnyugdíjpénztárak "kilövését". A megtakarításokhoz kiszámíthatóságra, bizalomra, a játékszabályok stabilitására van szükség, márpedig az 1997-2010 között működő magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetése nem ezt mutatja - magyarázta a volt pénzügyminiszter.

A magánnyugdíjpénztárak államosítása egyrészt sokkolta társadalmat, másrészt ráébresztette arra, hogy valamit tennie kell annak érdekében, hogy öregségi nyugdíja legalább megközelítse a munkakeresetét - tette hozzá a korábbi pénzügyminiszter.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.