2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, így az öngondoskodás nem kerülhető meg, ebben egyetértett Békesi László volt pénzügyminiszter és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke a Generali Biztosító keddi budapesti nyugdíjkonferenciáján.

Heim Péter szerint a magyar állami nyugdíjrendszer egyik alapproblémája az élve születések számának csökkenése: amíg 1976-ban 185 ezer volt, most  évi 92-102 ezer, 20 év múlva 75-80 ezer lesz. Emellett a 20-64 éves korúak 12 százaléka rokkantnyugdíjas, szemben a 6 százalékos  OECD átlaggal - jelezte a másik problémát a Századvég elnöke.

A megoldás egyik kulcsa a családi adózás, azaz a születések ösztönzése, és emellett "ha pisztolyt tesznek a fejemhez", az öregségi öngondoskodás adókedvezménye - fogalmazott Heim Péter, aki szerint először a közgazdászok között kell lefolytatni a szakmai vitát a nyugdíjrendszerről, majd ezt követően az egész társadalommal.

Békesi László a hosszú távú öngondoskodás adókedvezményére voksolt, s ezért is bírálta élesen a tőkefedezeti rendszer, azaz a magánnyugdíjpénztárak "kilövését". A megtakarításokhoz kiszámíthatóságra, bizalomra, a játékszabályok stabilitására van szükség, márpedig az 1997-2010 között működő magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetése nem ezt mutatja - magyarázta a volt pénzügyminiszter.

A magánnyugdíjpénztárak államosítása egyrészt sokkolta társadalmat, másrészt ráébresztette arra, hogy valamit tennie kell annak érdekében, hogy öregségi nyugdíja legalább megközelítse a munkakeresetét - tette hozzá a korábbi pénzügyminiszter.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!