2008. január 11. 15:49

Magyarországon nincs szükség újabb megszorításokra, csak a már elhatározott intézkedéseket kell végrehajtani, mondta a Euromoney című angol magazinnak adott nyilatkozatában Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint a kormány a következő két évben a GDP-értékhez mérve fél százalékkal szeretné csökkenteni az átlagos adóterhet.

A már elhatározott reformintézkedések végrehajtásán túl nem kell újabb megszorító csomagokat alkotni - mondta a miniszterelnök a legnagyobb londoni gazdasági magazinnak. Gyurcsán Ferenc úgy nyilatkozott, hogy a megújított konvergenciaprogram alapján 2009-re a GDP-érték 3,2 százalékára - a nyugdíjpénztári megtakarításokat levonva 2,9 százalékra - csökken az államháztartási hiány.
    
Az alacsony növekedéssel kapcsolatos felvetésre Gyurcsány Ferenc azt mondta: a "nagyon kemény" takarékossági program bevezetése és a magyar költségvetési egyensúly helyreállítása nyilvánvalóan áldozatokkal jár; a program ára "egy átmeneti időszakban" a lassabb növekedés. A takarékossági intézkedésektől eltekintve azonban a kormány más intézkedésekkel javítja is az üzleti környezetet: a jövőben például radikálisan, egy órára csökken a vállalkozások alapításához szükséges idő, mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány felelős költségvetést akar
    
Arra a felvetésre, hogy egyes bírálatok szerint a deficitcsökkentő intézkedések eddig inkább az adóemelésekre, semmint a kiadások visszafogására összepontosítottak, Gyurcsány Ferenc azt mondta: Magyarország rövid távon hatalmas költségvetési egyensúlytalanságokkal nézett szembe, és "megkérdőjelezhetetlen, hogy bevételnövelő intézkedésekre volt szükség". Azonban a költségvetési stabilizációs folyamat négy- vagy ötévnyi időszakának végén az adóteher nem lesz magasabb, mint az elején, sőt talán alacsonyabb lesz, tette hozzá a kormányfő.
    
Gyurcsány Ferenc a Euromoney idézete szerint azt mondta: a kormány a következő két évben a GDP-érték arányában 0,5 százalékkal szeretné csökkenteni az átlagos adóterhet. Arra a kérdésre, hogy az átmeneti időszak mikor ér véget, és mikortól kezd ismét gyorsulni a GDP-növekedés, a miniszterelnök azt mondta, hogy a következő évben. "A következő év jobb lesz, mint ez", idézi Gyurcsányt a Euromoney.
    
A miniszterelnök kijelentette: reméli, hogy a felelős költségvetés kötelméről szóló tervezetet az alkotmányban is rögzíteni lehet, és ehhez szeretné megnyerni az ellenzék egyetértését, mert közös érdekről van szó. De az új szabályokat, és az ezek betartását felügyelő új intézményt az alkotmány módosítása nélkül is meg lehet honosítani. A legfontosabb garanciák elfogadtatásához megvan a kormánytöbbség, tette hozzá.

A parlamenti bizalom megvan
    
A takarékossági intézkedések népszerűtlenségét firtató kérdésre Gyurcsány Ferenc azt mondta: a politika nem szépségverseny, ő pedig nem színész, így nem kell nagyon népszerűnek lennie. "A következő választások 2010-ben lesznek, és a népszerűség addig hol felmegy, hol meg le. Azon az áron nem lehetek népszerű, hogy nem teljesítem a kötelességemet", fogalmazott a miniszterelnök.
    

Arra a kérdésre, hogy ha a Fidesz által kezdeményezett népszavazás az ellenzék számára sikeres lesz, azt a kormánnyal szembeni hivatalos bizalmatlansági indítványként fogja-e fel, Gyurcsány Ferenc azt mondta: neki a parlamentben van szüksége bizalomra, ott pedig széles többsége van. "Nincs szükség népszavazásra ahhoz, hogy tudjuk: a legtöbben nem kedvelik az adóemelést", tette hozzá.
    
Véleménye szerint egyébként az ellenzék sem magát a reformfolyamatot akarja leállítani, hanem az egészségügyi ellátásban bevezetett vizitdíjat és az egyetemi képzési hozzájárulást, amelyek a reformnak csak egyes eszközei. "Ez nem fogja megváltoztatni a reformok melletti elkötelezettségemet", mondta Gyurcsány Ferenc a Euromoney-nak adott nyilatkozatában.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.