TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kilencven napos haladékot kapott tartozásai törlesztésére a Zala Bútor Rt., amellyel szemben szeptember végén indult csődeljárást. A cégnek, ahol jelenleg is folyik a termelés, ez az idő elegendő lehet a hitelezőkkel való megegyezésre – írta a Világgazdaság.

A nagy múltú bútoripari vállalat az alapanyagárak emelkedése, a magas fejlesztési költségek, valamint a nyugat-európai országokban elszenvedett piacvesztés miatt került válságos helyzetbe. A helyzetet súlyosbította, hogy a cég csak lassan tudta termékválasztékát megújítani. A cég 2003-ban még több mint 1,3 milliárd forintos forgalmat bonyolított, 2004-ben az árbevétel már nem érte el a 680 milliót. Ezzel párhuzamosan az üzemi veszteség 153 millióról 300 millió forintra nőtt. Igaz, a tulajdonosok közvetlenül a csődeljárás elindítása előtt döntést hoztak arról, hogy 140 millió forinttal megemelik az alaptőkét.

A cég elsősorban természetes fából készült nappali és hálószoba-, valamint szállodabútorokat gyárt, amelyeket Magyarországon, Németországban és Ausztriában értékesít. Molnár György, a vagyonfelügyelettel megbízott Kerszi Rt. illetékese kifejtette: a cég tartozásainak összege jelenleg meghaladja az 500 millió forintot, ennek ellenére a kilencven napos fizetési moratórium elegendő haladékot jelenthet a fennmaradáshoz.

A Zala Bútor üzemében jelenleg is folyik a termelés, s a vezetők a közelmúltban csődegyezségi javaslatot tettek a hitelezőknek a tartozások részleges kiegyenlítéséről, illetve átütemezéséről. Egyenlőre alapvetően biztosítottak a termelés folytatásának és a több mint 120 dolgozó megtartásának feltételei. A vagyonfelügyelő elmondta: a felek január végén ülnek tárgyalóasztalhoz, igaz egy esetleges döntést az ügyben az illetékes bíróságnak is jóvá kell hagynia - írta a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.