5p

Jelenleg úgy tűnik, hogy a kormány által ígért adóátrendezés inkább adóemelés lesz – mondta el az mfor.hu-nak adott interjúban Hamecz István közgazdász. Az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója ezzel együtt úgy véli, hogy a Bajnai-csomag valamivel jobb, mint a Konvergencia Program volt 2006-ban. Azonban szerinte a három százalékos hiánycél így sem lesz tartható: új megállapodást kell kötni az IMF-fel, más esetben újabb megszorítások következhetnek.

"Nem fix számra kellett volna beállítani a hiánycélt" (Fotó: MTI)

- Az idei évre tervezett adóváltozások közül talán a legjelentősebb, hogy az áfa felső kulcsát 20-ról 25 százalékra növeli a kormány. Nem túl jelentős emelés ez egyszerre? Gondoljunk csak az infláció növelő hatására.

- Én személy szerint nagyon nem szeretem az adócsomag áfa-részét. Egyrészt infláció növelő hatása van, ami azonban csak egyszeri probléma. Kétségtelen, hogy az ebből finanszírozott járulékcsökkentés hosszabb távon javítja az ország növekedési kilátásait, azonban rövid távon tovább mélyítheti a recessziót. A mostani előrejelzések szerint idén hat százalékos visszaesés várható, ami miatt nem túl szerencsés olyan intézkedés meghozatala, amely tovább növelheti a recessziót. Hangsúlyozom, hogy ez az álláspontom inkább értékválasztás kérdése, és nem feltétlenül tudományos megállapítás. 

Ami ennél fontosabb: az adócsomagot a kormány részéről úgy kommunikálták, hogy van egy kiigazítás része és van egy adóátrendezést tartalmazó, bevétel semleges része. A számok alapján azonban úgy látszik, hogy a kiigazítási rész önmagában nem elég a költségvetési hiány szinten tartására. Ezért az adóátrendezés valójában inkább adóemelés lesz, és emiatt a kormány ahhoz nyúl, amihez tud. Ezek közé tartozik az áfa kérdése is.

- Visszatérnék még egy kicsit az inflációs hatásokra. Ezek a felfelé mutató tendenciák egy kamatemelést is előrevetítenek?

- Nem feltétlenül, mert a Monetáris Tanács az infláció azon részére reagál, amely egy éven túl is kifejti hatását. Az áfa-emelést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyszeri hatásnak és nem piaci eredetűnek fogja tekinteni. De azért a dolog nem ilyen egyszerű, mert az elmúlt években többször változtak a forgalmi adók kulcsai és a hatósági árak. Ma még nem lehet tudni, hogy ezek beépülhetnek-e a várakozásokba. De nyilvánvaló, hogy az MNB a folyamat elején nem ezzel fog számolni. Másrészt a recesszió miatt az adóemelkedések egy része nem fog eljutni a fogyasztóhoz.

- Az embernek az az érzése, hogy a Bajnai-csomag visszanyúlt a Konvergencia Program szellemiségéhez. 2006-ban is adóemelésekkel igyekeztek a költségvetési lyukakat betömni.

- A mostani csomag abból a szempontból jobb, mint a Konvergencia Program, hogy vannak benne kiadáscsökkentő lépések és néhány strukturális elem is. Ezek főleg a nyugdíjrendszerhez kapcsolódó intézkedések. Ennek ellenére kétségtelen, hogy az MSZP és az SZDSZ karaktere alapvetően nem változott, és az elmúlt három év nem hozott 180 fokos fordulatot a gondolkodásukban. A kormányt támogató pártok most sem fogják az ellenkezőjét csinálni a három évvel ezelőtti tetteiknek. Világos, hogy az MSZP jelentősen az inaktív rétegekre támaszkodik, jelenleg azonban éppen ezeknél a társadalmi csoportoknál kénytelenek visszavenni az elmúlt évek megalapozatlan adományaiból. De azért az is látszik, hogy megpróbálnak adót emelni, a középosztályt pedig jobban terhelik. A Bajnai-csomagnak van egy kényszer része, amelynél nem nagyon volt választás, míg a másik felében azok a preferenciák érvényesülnek, amelyek idáig is szerepet játszottak a gazdaságpolitika alakításában.

- Az adóemelés kapcsán említette, hogy az mélyítheti a recessziót, de a kiadáscsökkentésnek is lehet hasonló hatása. Nem lenne jobb semmit sem tenni?

- Mind az áfa-emelés, mind a kiadáscsökkentés tovább mélyítheti a recessziót. Hiszen az adóemelés további lassulást hozhat, mivel a jövedelmek csökkenése még inkább mérsékelheti a fogyasztást. Ilyen válságos időkben jó megoldás nincs - akármit is csinálunk, mindenképp érdemes kockázatokkal számolni. Ebből az ördögi körből úgy lehetett volna kikerülni, ha az IMF-megállapodás nem sikerül ennyire katasztrofálisan rosszra.

- Erre már sokan felhívták a figyelmet, és úgy tűnik, hogy valóban nagyon gyengére sikeredett az októberi megállapodás hazánk és a Nemzetközi Valutaalap között. Mit kellett volna másképp megfogalmazni a szerződésben?

- Sokkal jobb lett volna, ha októberben a hiánycélt nem egy fix számra állítják be, amit akkor is tartani kell, ha esik, ha fúj. Ehelyett eleve már egy ciklikusan változó hiánycélra kellett volna az egész stratégiát felépíteni - amennyiben azért romlik az egyensúly, mert a recesszió rosszabb lett, akkor semmit sem kellene csinálni a deficittel. Lehet, hogy ez a hajó már elment, nem tehetünk semmit.

De a jelenleg érvényben lévő IMF-megállapodás alapján minden kockázatos: a kiadáscsökkentés és az adóemelés is. Ezért jelenleg csak azt érdemes elemezni, milyen marginális hatása van az adóemelésnek és kiadáscsökkentésnek, és ezeknek az opcióknak milyen hosszabb távú következményei vannak.

- Elegek lesznek arra a Bajnai-csomag intézkedései, hogy a hiányt három százalékon tartsák?

- Jelenlegi ismereteim alapján sem az  idei, sem a jövő évi hiánycélok nem teljesülnének csak a már bejelentett intézkedések mellett. Vagy el kell érni az IMF-nél a hiánycél módosítását, vagy újabb megszorító lépéseket kell hozni. Azt nehéz megbecsülni, hogy e nélkül meddig kúszhat fel hiány, de idén akár négy százalékig is felmehet.

- Vagyis 2010-nek úgy fordulhatunk neki, hogy emelkedő infláció, növekvő hiány és recesszió lesz.

- Úgy tűnik, hogy sajnos így lesz. Bár reméljük, hogy a recesszió nem tart örökké. De azért ennek a spirálnak könnyen megnézhetjük az alját, mielőtt felfelé indulunk.

- A forint árfolyamára miként hatnak majd ezek a folyamatok?

Rövid távon inkább a nemzetközi hatásokkal kell számolni, de ha megnyugszanak a kedélyek, akkor előtérbe kerülhetnek a hazai makrogazdasági folyamatok.

Varga M István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!