2007. október 1. 09:29

Kelet-Európa meg fogja szenvedni a globális pénz- és tőkepiaci felfordulást, áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) főközgazdászának hétfőn ismertetett figyelmeztetésében, amely megemlíti Magyarországot is a "nyomás alá került" térségi gazdaságok között.

Az EBRD vezetése biztosra veszi, hogy a válság a nyugati világban súlyos lesz, és bizonyosra vehető az is, hogy ez nem marad hatás nélkül a bank tevékenységi területéhez tartozó gazdaságokban sem, írja belső használatra készült leiratában Erik Berglof.

Berglof szerint a térségben két hatás várható: rövid távú likviditási problémák jelentkezhetnek, és hosszabb távra is emelkedhetnek a hitelköltségek. Az EBRD vezető közgazdásza szerint az utóbbi a fontosabb hatás, mivel ha megnehezül és drágul a hitelhez jutás, akkor lassulni fog a térségbeli országok jelenleg "nagyon gyors" növekedési üteme.

Berglof szerint öt, nagy folyómérleghiányokat maga előtt görgető ország "került nyomás alá": Magyarország, Lettország, Bulgária, Románia és Szerbia. A szakember azonban elismeri, hogy a kelet-európai térség egésze eddig "nagyon jól átvészelte a pénzpiaci felfordulást".

Független londoni elemző és befektető házak nem elsősorban Kelet-Európát és a felzárkózó térséget tartják a legsebezhetőbbnek. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő várakozása szerint az európai felzárkózó szuverén adósok kockázati besorolásai ellenállónak fognak bizonyulni, és elkerülhető lesz az egy évtizede tapasztalt "kollektív zuhanás".

MTI/Menedzsment Fórum