2014. november 30. 18:10

Kínában már a hetedik egymást követő hónapban csökkent a lakóingatlanok ára novemberben, de a mérséklődés csak igen szerény volt.

A CREIS kínai magáncég vasárnap ismertetett adatai szerint a 100 legnagyobb városban a lakásárak csökkenése 0,38 százalékra mérséklődött az októberi 0,4 százalék után. Szeptemberben a csökkenés 0,9 százalék volt, a legnagyobb 2010 óta.

Novemberben a vizsgált száz város közül 76-ban csökkentek a lakásárak havi szinten az októberi 73 után. 

A csökkenő lakásárak nyomán a kormány szeptemberben mérsékelte a jelzáloghitelek kamatlábát, lejjebb vitte az önrész arányát bizonyos vásárlók esetében, amivel a legnagyobb lépést tette a pangó lakáspiac által egyre inkább fenyegetett gazdasági növekedés megtámasztására.

A növekvő árak új beruházásokra buzdítanak, ezáltal segítik a gazdasági növekedést. A csökkenés viszont éppen ellenkezőleg, így lassítja a gazdasági növekedés ütemét. A legtöbb elemző arra számít, hogy a következő hónapokban folytatódik az ingatlanpiaci korrekció, mivel a fejlesztők sok eladatlan lakással rendelkeznek. Bill Adam, a PNC pénzügyi szolgáltató csoport vezető közgazdásza nemrég arra figyelmeztetett, hogy a kínai ingatlanszektor korrekciója 5-7 évig is elhúzódhat, ami azt jelenti, hogy az árak csökkenése tartósnak ígérkezik legalább a következő két évre.

MTI