2014. november 20. 12:04

Hitelmegállapodást kötött Szerbia és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) csütörtökön - jelentette be Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

A megállapodás előtt csaknem két héten át tárgyaltak IMF-szakértők Szerbiában. A belgrádi vezetés azt várja, hogy a megállapodással Szerbia vonzóbbá válik a befektetők számára, és stabilizálódhat a több mint kétéves minimumon álló dinár is.

Ez utóbbi várakozás máris teljesült, a megállapodás bejelentésére erősödni kezdett a dinár az euróhoz képest a több mint két hete tartó folyamatos gyengülés után.

A megállapodás részleteit délután ismertetik. (mfor.hu szerk: 1 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelmegállapodást jelentettek be.)

A hitelről szóló megbeszélések már a nyáron megkezdődtek volna, ám a Szerbiát sújtó májusi árvizek, majd a kormány késlekedő megszorító intézkedései miatt az őszi költségvetés-módosítás utánra halasztották. Miután a szerb parlament elfogadta a módosított büdzsét, illetve november elsejétől csökkentette a közszférában dolgozók bérét, valamint a nyugdíjakat, november 4-én  megkezdődtek a tárgyalások az IMF-fel.

A Vucic-kormány az egyeztetések során értesülések szerint ígéretet tett arra, hogy jövőre több száz állami cég esetében jelentősen csökkentik az állami támogatást és újabb elbocsátások lesznek. A nyugat-balkáni államban a munkanélküliség jelenleg 20 százalék.

A 7,3 milliós Szerbia felduzzadt adminisztrációjában és a csődeljárás alatt álló vállalatoknál majdnem 700 ezer közszolga dolgozik. Emellett az előző kormányok a veszteséges állami vállalatokat sem számolták fel attól tartva, hogy sztrájkok kezdődnek az országban.

A parlament ősszel úgy módosította a költségvetést, hogy annak hiányát a hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékáról 5,7 százalékára növelte, a deficit azonban - számos szakértő szerint - várhatóan eléri majd a GDP 8 százalékát is. Az IMF képviselői korábban kifejtették, hogy a magas költségvetési hiány mellett aggasztónak tartják a 70 százalékos GDP-arányos államadósságot is. Emellett a májusi árvizek miatt a tervezett 1 százalékos gazdasági növekedés helyett az ország gazdasága 1 százalékkal zsugorodott.

A Nemzetközi Valutaalap 2011 szeptemberében jóváhagyott, majd a következő év februárjában befagyasztott egy egymilliárd eurós hitelt, mert a 2012-es szerb költségvetés eltért a megbeszélt pénzügyi programtól.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.