TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A pénzpiacok szinte teljesen bizonyosra veszik, hogy a felerősödő infláció és a kedvező munkaerőpiaci helyzet következményeként a Federal Reserve szerdán ismét emeli az irányadó kamatot, immár második alkalommal Donald Trump elnökválasztási győzelme óta.

A szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) döntéshozói, élükön Janet Yellen elnökkel, az utóbbi hetekben sorra küldték az egyértelmű üzeneteket, azt hangoztatva, hogy a gazdaság a jelenlegi pályáján halad tovább, a közeljövőben újabb monetáris szigorítás jöhet. A munkaügyi minisztérium pénteken kiadott februári jelentése gyakorlatilag mindent eldöntött: a vártnál nagyobb mértékben, 235 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 4,7 százalékra csökkent, így minden jel abba az irányba mutat, hogy a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) ismét emeli az irányadó kamatsávot március14-15-i ülésén.

A Federal Reserve 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust, miután előzőleg hét évig történelmi mélységben, zéró közeli szinten tartotta az irányadó kamatlábat, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt. A következő, ugyancsak 25 bázispontos emelést egy évvel később, tavaly decemberben hajtotta végre, így a bankközi hitelezés irányadó kamatsávja jelenleg a 0,50-0,75 százalékos szinten áll.

A pénzügyi eszközök árazása alapján a piacok 90 százalékosra valószínűsítik az újabb kamatemelést, és alig akad elemző, aki szerint a Fednek még várnia kell. Utóbbiak közül Steven Ricchiuto, a Mizuho Securities befektetési bank szakértője még mindig lát gyenge pontokat a beruházások, az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom alakulásában, ezért megfelelőbb döntésnek tartaná, ha a nyíltpiaci bizottság várna a májusi ülésig. 

A szokásos kétnapos kamatdöntő ülés után, közép-európai idő szerint szerda este a Federal Reserve nyilvánosságra hozza friss gazdasági előrejelzését és a jegybankárok kamatpálya alakulására vonatkozó becslését tükröző pontdiagramot (dot plot). Ezen a grafikonon tüntetik fel, hogy a FOMC egyes tagjai szerint hol kellene állnia a kamatnak a következő években, és ebből következtetnek a kamatemelés ütemezésére a pénzpiaci szereplők. 

Az eddigi előrejelzések szerint a nyíltpiaci bizottság tagjai úgy gondolták, hogy idén három alkalommal egyaránt 25-25 bázispontos kamatemelést hajtanak végre, de az ütem gyorsulhat, mint azt Janet Yellen a közelmúltban sugalmazta. Március elején, miközben a fogyasztói árindex 1,9 százalékon áll, azaz közeledik a Fed 2 százalékos inflációs célszámához, és de facto teljes a foglalkoztatottság, egy chicagói előadásában a Fed-elnök arra figyelmeztetett, hogy a monetáris támogatást idén gyorsabban szűkíthetik, mint az előző két évben.

Kamatemelésre ösztönözhetnék a Fedet a Donald Trump elnök által megígért gazdaságélénkítő intézkedések, amelyek megvalósításuk esetén növelnék az inflációt. A Federal Reserve azonban addig nem veszi figyelembe a döntéshozatalnál a kormányzati terveket, amíg a kongresszus meg nem szavazza azokat. Mindazonáltal közvetve, a tőzsdén keresztül, kezdenek beépülni a Fed döntéshozóinak tudatába a tervezett projektek.

Február eleje óta a New York-i tőzsde irányadó indexe, a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) ezer ponttal emelkedett, és átlépte a 21 ezer pontos küszöböt. A központi bank reagál a tőzsdepiacra, mert az egy jó indikátor, a jövőbeni fogyasztást tükrözi - mutatott rá Joseph Gagnon, a Fed volt közgazdásza, a Peterson Nemzetközi Gazdasági Intézet munkatársa. 

Randall Koszner, a Fed volt kormányzója, a chicagói egyetem tanára ugyancsak azt hangoztatta, hogy a nyíltpiaci bizottság tagjai reagálni fognak a vállalkozói bizalom és a tőzsdék emelkedésében megnyilvánuló optimizmusra. 

"A tőzsde erős emelkedéssel előlegezte meg a költségvetési politika megváltoztatását, a vállalatok adóterhelésének csökkentését, a szabályok enyhítését és az infrastrukturális beruházások tervét " - mondta Koszner, hangsúlyozva, hogy a tőzsdei eufória növeli a részvénytulajdonosok vagyonát és végső soron pedig a világ legnagyobb gazdaságának hagyományos hajtóerejét, a fogyasztást.
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.