2018. január 11. 16:35

Parlamenti vitanapot kezdeményez az önkormányzatokról az MKKSZ.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Pénteken megtartják a sztrájkot az önkormányzati hivatalokban – jelentette ki portálunknak csütörtök délután Boros Péterné, a szervezési feladatokat felvállaló Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Mind Budapesten, mind vidéken lesz olyan hivatal, ahol a dolgozók demonstrálni fognak, a béremelési követeléseik érdekében. A résztvevő hivatalok, illetve dolgozók számáról azonban csak holnap ad tájékoztatást. Az előzményekről itt írtunk.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke 

Az elnök elmondta, hogy mivel a kormány irányában nem sikerült áttörést elérniük, az Országgyűlésben bíznak, hogy majd képviselői indítványok révén épülhet be a költségvetésbe a béremelésekhez szükséges 45 milliárd forint. Ami Boros Péterné szerint csepp a tengerben a teljes költségvetési kiadásokhoz képest.

Információja szerint egyébként a nemzetgazdasági tárca korábban tett egy javaslatot 15 százalékos béremelésre a tavalyi, illetve az idei költségvetést illetően, de ez végül lekerült a kormány napirendjéről. Erről egy közgyűlési jegyzőkönyvből értesült - mondta az mfor-nak.

Tájékoztatása szerint a nagyobb ellenzéki pártok elkészítették javaslataikat: az MSZP az országgyűlési hivatalban dolgozóknak biztosított emeléssel egyenértékű bérrendezést szorgalmaz, az LMP 60 ezer forintra emelné az illetményalapot, a Jobbik pedig 20 százalékos béremelést indítványoz. A kormánypárti frakciók viszont eddig nem reagáltak a szakszervezet megkeresésére. Pedig őket is szívesen látnák a holnapi sajtótájékoztatójukon – árulta el az MKKSZ elnöke.

Megtudtuk továbbá, hogy parlamenti vitanapot is kezdeményeznek a témában. Felhívtuk az elnök figyelmét, hogy a választások előtt legfeljebb néhány napos ülésszakra kerülhet sor, vagyis nem valószínű, hogy a vitanapot még ebben a ciklusban megrendezik – bár rendkívüli ülésnapot is be lehet iktatni. Boros Péterné közölte, hogy ezzel tisztában van, de a szakszervezetnek az a dolga, hogy kezdeményezően lépjen fel.

A sztrájkkal azt szeretnék elérni, hogy mintegy 17 ezer dolgozó 10 éve változatlan bérét emelje a kormány. Az elnök szerint az a veszély fenyeget, hogy kiürülnek a vidéki kistelepülések, mert a hivatalnokok pályát, sőt, országot váltanak.

Baka F. Zoltán

mfor.hu