2018. január 11. 16:35

Parlamenti vitanapot kezdeményez az önkormányzatokról az MKKSZ.

Pénteken megtartják a sztrájkot az önkormányzati hivatalokban – jelentette ki portálunknak csütörtök délután Boros Péterné, a szervezési feladatokat felvállaló Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Mind Budapesten, mind vidéken lesz olyan hivatal, ahol a dolgozók demonstrálni fognak, a béremelési követeléseik érdekében. A résztvevő hivatalok, illetve dolgozók számáról azonban csak holnap ad tájékoztatást. Az előzményekről itt írtunk.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke 

Az elnök elmondta, hogy mivel a kormány irányában nem sikerült áttörést elérniük, az Országgyűlésben bíznak, hogy majd képviselői indítványok révén épülhet be a költségvetésbe a béremelésekhez szükséges 45 milliárd forint. Ami Boros Péterné szerint csepp a tengerben a teljes költségvetési kiadásokhoz képest.

Információja szerint egyébként a nemzetgazdasági tárca korábban tett egy javaslatot 15 százalékos béremelésre a tavalyi, illetve az idei költségvetést illetően, de ez végül lekerült a kormány napirendjéről. Erről egy közgyűlési jegyzőkönyvből értesült - mondta az mfor-nak.

Tájékoztatása szerint a nagyobb ellenzéki pártok elkészítették javaslataikat: az MSZP az országgyűlési hivatalban dolgozóknak biztosított emeléssel egyenértékű bérrendezést szorgalmaz, az LMP 60 ezer forintra emelné az illetményalapot, a Jobbik pedig 20 százalékos béremelést indítványoz. A kormánypárti frakciók viszont eddig nem reagáltak a szakszervezet megkeresésére. Pedig őket is szívesen látnák a holnapi sajtótájékoztatójukon – árulta el az MKKSZ elnöke.

Megtudtuk továbbá, hogy parlamenti vitanapot is kezdeményeznek a témában. Felhívtuk az elnök figyelmét, hogy a választások előtt legfeljebb néhány napos ülésszakra kerülhet sor, vagyis nem valószínű, hogy a vitanapot még ebben a ciklusban megrendezik – bár rendkívüli ülésnapot is be lehet iktatni. Boros Péterné közölte, hogy ezzel tisztában van, de a szakszervezetnek az a dolga, hogy kezdeményezően lépjen fel.

A sztrájkkal azt szeretnék elérni, hogy mintegy 17 ezer dolgozó 10 éve változatlan bérét emelje a kormány. Az elnök szerint az a veszély fenyeget, hogy kiürülnek a vidéki kistelepülések, mert a hivatalnokok pályát, sőt, országot váltanak.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.