5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

További költségvetési kiigazító lépéseket vár az IMF, hiszen számításai szerint a bizonytalan adóbevételek, a vártnál nagyobb idei kiadások 3 százalék feletti államháztartási hiányt eredményeznek majd. A Széll Kálmán Terv viszont helyes irányt képviselne a kiadások konszolidációjában.

Nemrég hazánkban tartózkodott a Nemzeti Valutaalap küldöttsége a 2008-as hitelhez kapcsolódó rendszeres felülvizsgálat miatt. Hétfőn délután az is kiderült, mit gondolnak a magyar gazdaságról.
Az IMF szakemberei úgy látják, hogy a magyar gazdaság négy éven belül a második recesszióját szenvedi el, a fogyasztás és a beruházás esik, a munkanélküliség magas szinten ragadt. Bár 2012-ben csökkent az államháztartási hiány, a kiigazító lépések rontották a befektetési klímát. Éppen ezért a szakemberek szerint egy új gazdaságpolitikai irányra lenne szükség a középtávon fenntartható költségvetési kiigazítás érdekében, mely ugyanakkor támogatná a növekedést, növelné a bizalmat a pénzügyi szektor irányába, illetve előremozdítaná a strukturális reformokat.

Az előttünk álló időszakban a szakemberek szerint három területtel kell kiemelten foglalkozni, melyek egymással is összefüggő kihívásokat jelentenek. Egyrészt a fenntartható költségvetési konszolidációra lenne szükség, melynek keretében a befektetéseket és munkavállalást ösztönző intézkedésekkel kell csökkenteni az államadósságot. Másrészt szükséges a pénzügyi rendszer javítása, harmadrészt pedig potenciális növekedést elősegítő strukturális reformokra van szükség.

Ad hoc intézkedések helyett Széll Kálmán Terv

A kormány 2012-ben bizonyította elkötelezettségét a költségvetési konszolidáció mellett. A megvalósult hiánycsökkentést azonban olyan, olykor diszkriminatív ad-hoc jellegű intézkedésekkel érték el, melyek súlyosan rontották a közvélemény bizalmát a politikai döntéshozatalt illetően.

A jelenlegi gazdaságpolitikai irányvonal várhatóan növekvő hiánypályára enged következtetni 2013 és 2015 között. Feltéve, ha az Országvédelmi Alapban elkülönített tartalékok megmaradnak, 2013-ban 3,25 százalékos lehet az államháztartás GDP-arányos hiánya - írja jelentésében az IMF. Ezt meglátásuk szerint az elmaradó bevételek okozzák majd, mint például az e-útdíj, a tranzakciós adó, illetve például az oktatási rendszerrel kapcsolatban felmerülő vártnál magasabb kiadások. Prognózisuk szerint egyébként a következő két évben sem csúszik a kulcsfontosságú 3 százalék alá majd a hiány.

A helyes gazdaságpolitikai irányvonalat illetően ismét a Széll Kálmán Tervet említik meg jelentésükben a szakemberek, mely szerintük helyesen vázolja fel a kiadások konszolidációját a strukturális reformok mentén.

Óvatosan a további kamatcsökkentésekkel

Az IMF szakemberei úgy vélik, hogy az eddigi jegybanki alapkamat-csökkentések után a további lazítást óvatosan kell kezelni. Egy erős monetáris politikai irányvonal, beleértve a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét és hiteles inflációs célkövető rendszert, támogatná az üzleti és piaci hangulat tartós javulását. A tartalékokkal kapcsolatban megjegyzik: megfelelően magas szinten kell tartani az esetleges negatív hatások kivédése érdekében.

Aggasztó a növekedés

A jövőről szóval a szakemberek kifejtik: aggasztó hazánk potenciális növekedése, mely a jelenlegi becslések szerint nulla közeli, és középtávon sem várható 1-1,5 százaléknál magasabb érték. Az IMF úgy véli, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának növelése, azonos feltételek biztosítása a vállalkozásnak, valamint a strukturális reformok rendkívül fontosak a magasabb növekedés és életszínvonal érdekében.

Itt kitérnek arra, hogy a Munkahelyvédelmi Akcióterv alapvetően jó irányt képvisel, a közmunkaprogramokkal viszont csak haladékot nyer a kormány, hiszen a munkanélküliséget a magánszektor aktív szerepvállalása nélkül nem lehet tartósan csökkenteni. Ezért is kell a jövőben tovább ösztönözni a munkaerőpiaci részvételt, és javítani az üzleti környezetet.

Az NGM kommentárja

A Nemzetgazdasági Tárca közleményben tudatta az IMF országjelentésének megszületését, majd kifejtette: "Az IMF és az Európai Bizottság 2011-es és 2012-es prognózisaihoz képest jelentősen kedvezőbb tényleges helyzetben volt a magyar államháztartás: 2011-ben szuficittel zárt, míg 2012-ben az előzetes adatok alapján valószínűsíthető, hogy az uniós módszertan szerinti (eredményszemléletű) GDP-arányos hiány a kormányzati célnak megfelelően, érdemben 3 százalék alatt teljesült. A kormány által megtett lépések nem egyszeri jellegűek (vagyis nem csak egy-egy év gazdálkodását stabilizálják), hanem hosszú távon biztosítják az állami pénzügyek fenntarthatóságát. A hiány 3 százalék alatt tartása folytatódik, mivel Magyarország elkötelezett a túlzottdeficit-eljárás idei lezárása mellett".

Így látja az Európai Bizottság hazánkat

A kormány a költségvetési intézkedések minőségére is fordítson figyelmet, hogy biztosítható legyen a túlzott hiány korrekciójának fenntarthatósága - emeli ki az EB. Megjegyzik, hogy idén és jövőre "a számottevő külső finanszírozási igény miatt" mind a strukturális reformok határozott folytatása, mind a gazdaságpolitika intézményrendszerének stabilitása és hitelessége fontos szerepet játszik majd.

"Üdvözlendő, hogy a magyar kormány a túlzottdeficit-eljárás lezárása és az államadósság csökkentése érdekében elkötelezett a fiskális kiigazítás folytatása mellett. Az erőfeszítések első eredményei a 2012-es költségvetési adatokban már látszanak" - írják. Az IMF-hez hasonlóan az EB-t is aggasztja az alacsony potenciáls növekedés, éppen ezért azt javasolják, hogy a kormány gondolja át nemcsak a kiadásokat, de az ágazati különadókat is, melyek nagyon ártanak az üzleit bizalomnak. A küldöttség azt is fontosnak tartaná, hogy javuljanak a bankok működési feltételei, és ezáltal élénküljön a hitelezés, illetve erősödjön a "nagyon hiányzó" beruházási dinamizmus.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!