3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az IMF képviselői március 5-17 között tartózkodtak hazánkban, az ekkor tapasztaltakat egy közleményben fogalmazták meg.

A csütörtök délután megjelent IMF-közlemény szerint Costas Christou misszióvezető Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel, Balog Ádám és Gerhardt Ferenc MNB-alelnökökkel találkozott a látogatás során, valamint a magánszektor és kutatóintézetek munkatársaival.

A misszióvezető véleménye szerint a tavalyi 1,1 százalékos GDP-növekedés után idén 2 százalékkal gyorsulhat a gazdaságunk, ami nagyon örvendetes, viszont a közép távú növekedési kilátásaink még mindig meglehetősen visszafogottak. 

Bár sikerült csökkenteni hazánk sérülékenységét, a továbbra is magas az államadósságunk szintje és a külső finanszírozási igényünk is. Tehát rá vagyunk szorulva külső forrásra miközben a fejlett országok monetáris politikája bizonytalanságokat szül, a feltörekvő piacokon kialakult feszültségek pedig kockázatokat jelentenek. Az IMF szakembere szerint a legutóbbi piaci volatilitás is épp ezt a törékeny piaci hangulatot illusztrálja. 

A Valutaalap megerősíti: a magyar kormány elkötelezett a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásában. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, 2013-ban a célt túl is teljesítették, hiszen a 2,7 százalék helyett 2,4 lett a költségvetési hiány. Az idei év vonatkozásában viszont úgy látják, a szabad tartalékok eltörlésével lehet 2,9 százalékos a deficit. 

Az IMF szakemberei elismerik a költségvetés strukturális hiányának csökkentése érdekében tett erőfeszítéseket. Ezzel kapcsolatban viszont felhívják a figyelmet arra, hogy a konszolidációnak fokozatosan kell megtörténnie, miközben a fókuszban a növekedésbarát, tartós kiadáscsökkentésre áll és a torzító adók fokozatos kivezetése.

A közlemény kitér a hazai bankrendszer állapotára is, miszerint az továbbra is nyomás alatt áll, a hitelezés pedig bár már csökkenő ütemben, de még mindig szűkül. A Növekedési Hitelprogram első szakaszának sikeréből kiindulva az IMF szakemberei látnak arra esélyt, hogy a jegybank módosítja a program feltételeit, és így az fokozottabb hatást fejthet ki a növekedésre. 

A munkaerőpiaccal kapcsolatban megjegyzik: a keresletre, kínálatra és rugalmasságra vonatkozó eddigi reformintézkedések meghozták a várt eredményeket. Viszont van még hova javulni. 

Összességében a Valutaalapnál úgy látják, alkalmas az idő most ahhoz, hogy hazánk a szükséges strukturális reformokat végrehajtsa. Ezek után pedig a magyar gazdaság magasabb és fenntartható növekedési pályára állhat. 

Végezetül a közleményben kifejtették, milyen lépésekre van még szüksége hazánknak a potenciális növekedés javítása érdekében: 

  • tovább kell növelni munkaerőpiaci keresletet,
  • javítani kell az üzleti és politikai környezetet,
  • csökkenteni kell a szabályozói terheket,
  • racionalizálni kell az adókat,
  • növelni kell a szolgáltatói szektor termelékenységét. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!